1 Eylül 2013 Pazar

Ketçap



         Sağlıklı ve doğal beslenme konularına kafa yormaya başladığımdan beri, mümkün olduğunca hazır gıdalardan uzak duruyoruz. Çocukların hazır gıda isteklerine direnmek için de ev yapımı alternatiflerini geliştirmek gerekiyor bazen. Çünkü çocuklar artık bir şekilde ketçapı, mayonezi biliyorlar ve yemek istiyorlar. Bunları çocukların beslenmesinden tamamen çıkarmak bir çözüm tabi ki ama istekleri bazen güçlü olabiliyor. Hem onların gönlü olsun, hem de sağlıklı beslensinler isteyince bazı gıdaların ev versiyonlarını yapmak kaçınılmaz oluyor. İşte bu şekilde mayonez, puding, pasta tabanı, limonata, buzlu çay gibi pek çok gıdayı evde yapar hale geldik. 




Ketçapı en son birkaç ay önce, bizi çeşit çeşit doğal gıdalarla buluşturan Pınar Hanım’dan almıştım. Çeşitli baharatlarla zenginleştirilmiş bu güzel çeşniyi evin yetişkinleri olarak biz çok beğendik. Hem makarnalara, hem de etlere yakışan gayet güzel bir çeşni bu.  Ayrıca, baharatlı oluşu nedeniyle buzdolabında uzun süre bozulmadan kalabiliyor. 

Ama ketçapın evdeki baş müşterisi olan oğluma bu çeşni biraz baharatlı, biraz da pütürlü geldi. O piyasada satılanlara benzeyen tatlımsı, pürüzsüz bir ketçap istiyordu. Ben de ona deneyeceğime söz vermiştim. İşte kendisiyle birlikte, aşağıda tarifini paylaştığım ketçapı denedik. Onun istediği gibi tatlımsı ve pürüzsüz oldu neyse ki. Bu arada ketçap yemeyen kızım da ev ketçapımızı sevdi.

Malzemeler (200-220 gr ketçap için)
500 ml. domates suyu/5-6 olgun domatesten çıkıyor
200 ml. su
1 çorba kaşığı dolusu nişasta
1,5 çorba kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı sirke
1 çorba kaşığı domates salçası
2 çorba kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı tuz

Yapılışı
1. Domatesleri dört parçaya bölerek katı meyve presinden geçirin. (Katı meyve presi yoksa, domatesleri ikiye bölüp rendeleyerek de suyunu çıkarabilirsiniz. Ama bu şekilde yaparsanız, sonra tülbentten geçirmeniz gerekir.)
2. Çelik bir tencereye tuz hariç tüm malzemeleri koyup kaynayana kadar karıştırarak orta ateşte pişirin.
3. Kaynadıktan sonra karıştırmayı bırakın, kısık ateşte sos iyice koyulaşana kadar pişirin. (En az yarım saat sürüyor.)
4. Ocağın altını kapatmaya yakın tuzunu ekleyin.
5. Soğuduktan sonra bir cam kavanoza alıp, buzdolabında saklayın.
 
Not
- İlk denemede 1,5 çorba kaşığı nişasta kullandım. Bu ölçüyle kıvamı puding gibi oldu. İkinci denemede daha akışkan olsun diye nişasta miktarını 1 çorba kaşığına düşürdüm. Tercih sizin, ikisinin de tadı aynı sadece kıvam farkı var.
- Tarifi ilk paylaştığımda "nişastalı olduğu için buzdolabında uzun süre beklerse kıvamı bozulabilir" diye yazmıştım. Ama bizim yaptığımız bir aya yakın bekledi ve kıvamı bozulmadı. İkinci denemede daha cesur davranıp 2 litre domates suyu+su ölçüsünden yaptım. Siz de yukarıdaki ölçüleri oranlayıp daha çok miktarda yapabilirsiniz.






Hiç yorum yok :

Yorum Gönder