14 Eylül 2013 Cumartesi

Sebzeli Un Tarhanası



           Kışın aranılan çorbalardan olan tarhanayı her türlü severim; un tarhanası da, aşurelik buğdayla yapılan geleneksel tarhana da yer bulur soframızda. Ama tarhanayı sevmeme rağmen, bu seneye kadar yapmayı hiç denememiştim.




 Bu sene kendim yapsam olur mu diye düşünürken, kendi yapımı un tarhanasıyla ün salmış bir arkadaşımdan yardım istedim. O da kabul etti sağolsun ve bu tarhanayı hazırladık birlikte.
Tarhanayı yaparken üzerinde durduğum en önemli şey tadının ekşi olmamasıydı. Ekşimsi seven de vardır mutlaka ama çocuklar ekşi olmayan tarhana çorbasını içmeye daha gönüllü oluyorlar.
Tarhanayı kurutup, robotla çektikten sonra ilk çorba denemesini yaptık hemen. Salça bile koymaya gerek olmayan çorba, ekşi de değildi. Bu sene kendi yaptığımız tarhana çorbasının keyfini çıkaracağız kış akşamlarında. Bu arada annem, geleneksel tarhananın kurutma gerekmeyen pratik bir yolunu biliyormuş, sırada aşurelik buğday, nohut ve yoğurtla yapılan kavanoz tarhana projesi var. 

Malzemeler (Yaklaşık 2 kilo tarhana için)
2 kilo domates
2 kilo dolmalık kırmızı biber
1 kilo süzme yoğurt
250 gr. yeşil çarliston biber
3 bağ nane (sadece yaprakları kullanılacak)
6 tane kuru soğan
2 kilo un (mayalanma sırasında ihtiyaç duyulursa yarım kilo daha eklenebilir)
5 çorba kaşığı kaya tuzu
1 paket kuru toz maya (yaklaşık 1-1,5 çorba kaşığı kadar)



Yapılışı

1. Biberlerin çekirdeklerini çıkarıp yıkayın, iri parçalara bölün ve mutfak robotundan geçirin. Kuru soğanı da yine iri doğrayıp, robottan geçirin.
2. Domatesleri rendeleyin.
3. Tarhanayı bekleteceğiniz ağzı kapaklı geniş bir kapta tüm malzemeleri karıştırın. Un ve mayayı en son ekleyin. Akışkan ama koyu kıvamlı bir karışım elde edin.
4. Tarhananın ağzını kapatıp, güneş görmeyen bir yerde 5-6 gün bekletin. İlk gün saatte bir, sonraki günler günde birkaç defa tarhanayı karıştırın. (Biz 5 gün beklettik.)
5. Tarhana sulanırsa üzerine un ekleyin, kıvamının sıvı olmamasına dikkat edin.
6. Güneş görmeyen ama havadar bir yerde masanın üzerine kalın bir masa örtüsü veya havlu türü emici kumaştan yapılmış bir örtü serin. Tarhanadan servis kaşığıyla alıp, örtünün üzerine yayın. Bu işlemi tarhana bitene kadar yapın. (Biz balkona serdik tarhanayı ama gölgede kaldı.)
7. Bir gün sonra veya akşamdan serdiyseniz ertesi gün öğlen tarhana parçalarını elinizle ters çevirin ve öbür yüzlerini kurutun. Bu arada ıslanmış örtüleri yenisiyle değiştirebilirsiniz.
8. Tarhana parçaları suyunu biraz daha çekince küçük parçalara bölün.
9. Bu noktadan sonra iki yöntem var: İsterseniz tarhanayı serdikten en geç 24 saat sonra bir kevgirden geçirerek hazırlayabilirsiniz. Kevgirden geçirilebilmesi için tam kurumaması ama neminin büyük ölçüde gitmiş olması gerekiyor. İkinci yöntem ise daha kolay olanı: Tarhanayı bir-iki gün gölgede bekletip, tam kurutup, mutfak robotundan geçirebilirsiniz. Biz bu şekilde yaptık.
10. Mutfak robotunda çektiğiniz tarhanayı yine gölgede ama hava alan bir yerde fırın tepsilerine koyun. Arada bir karıştırarak en az 5-6 gün iyice kuruyana kadar bekletin.
11. Tamamen kuruyan tarhanaları cam kavanozlara koyun, ağızlarını kapatarak güneş görmeyen dolapta bekletin.

Not:
- Bu miktarlar tek başına bir ailenin tüketimi için fazla ama biz birkaç ev kullanırız diye yaptık.
- Tarhanayı bekletirken, serdiğinizde ve kuruturken doğrudan güneşe maruz bırakmamak önemli.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder