12 Eylül 2013 Perşembe

İşkembe Çorbası



Annemin yardımları ve desteği olmasa işkembe çorbasını yapmaya cesaret edemezdim açıkçası. Ama eşim alalım mı diye sorunca, annem de yaparız deyince cesaret ettim biraz. Gerçi birlikte yaptık ama tarif ve yapımdaki ağırlık annemin. Ben de bu vesileyle teorik olarak bildiğim bir yemeği uygulamaya geçirmiş oldum.




          İşkembeyi aldığım kasap, hemen pişirmeyeceksek balık unlar gibi unlayıp bir gün buzdolabında bekletmemizi önerdi. Bu şekilde işkembenin kokusunun hafifleyeceğini ve tadının daha güzel olacağını söyledi. Önerdiği şekilde unlayıp beklettik işkembeyi ve hakikaten tadı daha güzel olduğu gibi, rahatsız edici kokusu da yoktu.

Malzemeler (6-8 kişilik)
1 kilo işkembe
1 su bardağı un (işkembeyi unlamak için)
6 su bardağı su
1 çorba kaşığı tereyağı
Tuz

Terbiyesi için
1 yumurta sarısı
4 çorba kaşığı un
1 limonun suyu

Sosu için
5-6 diş tuzla dövülmüş sarımsak
3 çorba kaşığı sirke

Yapılışı
1. İşkembeyi iyice yıkayıp, kaynar suda yarım saat kadar bekletip süzün.
2. Un serptiğiniz bir kapta işkembe parçalarının iki yüzünü de unlayın. (Benim aldığım üç parça işkembeden oluşuyordu.) Ağzı kapalı bir kapta buzdolabında bir gün bekletin.
3. İşkembeyi tekrar sıcak suyla yıkayın ve suyu ekleyip düdüklü tencerede pişirin. (İşkembe zor pişiyor, benim eski nesil düdüklüde 1,5 saat kadar haşlanması gerekiyor ama yeni düdüklülerde bu süre daha kısa olacaktır.) İşkembeyi haşladığınız suyu dökmeyin, çorbayı pişireceğiniz tencereye alın.
4. İşkembeyi çorbalık doğrayın ve çorba suyuna ekleyin.
5. Bir kasede önce yarım fincan suyla unu sulandırın, üzerine yumurta sarısını ekleyin ve çırpın. Sonra limon suyunu ekleyin ve çorba suyundan az miktarlarda alarak terbiyeyi inceltin. Sonra çorbayı karıştırarak terbiyeyi yine azar azar çorbaya ekleyin. Tereyağını ekleyin.
6. Çorba kaynayana kadar karıştırın. Kıvamı koyu olursa sıcak su ekleyebilirsiniz.
7. Çorbayı 5 dakika kaynattıktan sonra ocağı kapatın ve tuzunu ilave edin.
8. Dövülmüş sarımsakların üzerine sirke ekleyip karıştırın ve çorbanın yanında servis yapın.

Not:
Sarımsakları tuzla ezeceğiniz için, çorbaya eklediğiniz tuz miktarını normalden daha az olacak şekilde ayarlayın.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder