7 Mart 2017 Salı

Unsuz Ekmek (Oopsie Ekmek)

Bu haftanın tarifi benim için önemli bir ihtiyacı gideriyor. Sağlıklı alternatif beslenme akımlarının popüler tariflerinden unsuz ekmeği, ya da blog dünyasında bilinen adıyla oopsie ekmeği, sonunda ben de denedim.


Birkaç sene önce teşhis edilen reaktif hipoglisemik yatkınlık nedeniyle tahıl grubu ve şekerle ilişkimi oldukça sınırlı tutuyorum. Tatlı ve hamur işi tarifleri de paylaşıyorum ama onları çoğunlukla kendim için yapmıyorum. Arada istisnai tatlı kaçamaklarım oluyor tabi, yine de buğday ve şeker içermeyen bir beslenme düzenine çoğunlukla bağlı kalmaya çalışıyorum.

Tahıl ve şeker içermeyen beslenme bana iyi geliyor ama bir sorunumu bugüne kadar çözememiştim. Bir kahvaltı insanı olarak özellikle hafta sonu kahvaltılarında ekmeği arıyorum. Canan Karatay'a en çok sorulan "Peki tereyağını neye sürüp yiyeceğiz?" sorusu benim için de geçerliydi. Kültürel beslenme alışkanlıklarımızdan olsa gerek, ekmeğe bir şey sürme ihtiyacı bende de var. Sadece tereyağı da değil, mesela ekmeğe labne peyniri sürüp üzerine tarçın serperek yemeyi severim. Ekmek yemeyince bunları yapamıyordum haliyle.

Oopsie ekmeğe bir youtube videosunda denk geldim. Aslında bilinen bir tarifmiş. Sonradan arayınca gördüm ki 2013 yılına kadar gidiyor, ondan öncesini bilmiyorum. Son derece sade bir tarif. Yumurta, peynir ve tuzdan ibaret. Bazı tariflerde kabartma tozu kullanılıyor. Ben kabartma tozu yerine karbonatı tercih ettim.

İlk denemeyi Elif'le birlikte yaptık. Unsuz ekmekleri hazırlarken çocuklara hitap edeceğini hiç düşünmemiştim ama ikisi de çok sevdi. İkinci yapışımda da severek yemeleri heveslerinin geçici olmadığını gösterdi.

Chia tohumlu olanı da sevdiler:)
Gelelim değerlendirmelere: Sosyal medya paylaşımlarında açıkça belirtmeye çalıştım, oopsie ekmekler için işlev açısından ekmek demek daha doğru olur. Evet, üzerine tereyağı sürerek yiyebiliyorsunuz ama tat ekmek tadı değil. Omlet gibi de olmadığını, kendine özgü bir lezzeti olduğunu belirtmem gerek.

Ayrıca hazırladıktan sonra hemen tüketmek zorunda değilsiniz. Ertesi güne kalsa da doku ve esnekliğini koruyor.

Yumurtaya karşı hassasiyeti olanlar için yumurta kokusu sorun olabilir. Yumurtanın çok sevildiği evimizde biz böyle bir sorun yaşamadık. Çok az limon kabuğu rendesiyle giderilmeyecek bir sorun değil bence.

Unsuz ekmekleri ilk yaptığım sefer, yarısını chia tohumu ekleyerek pişirdim. Tadını fazla etkilemedi. Chia tohumu kullanmak için bir vesile daha oldu. Miktarı fazla kaçırmamak kaydıyla ince doğranmış yeşillik, susam vs. eklemeler yapılabilir diye düşünüyorum.



Malzemeler (6 parça ekmek için)
3 adet yumurta (Beyazı ve sarısı ayrı kullanılacak)
100 gram labne peyniri
1 tutam tuz
Yarım çay kaşığı karbonat

Yapılışı
1. Fırını 150 derecede ısıtın.
2. Yumurtaların beyazlarını ve sarılarını iki ayrı karıştırma kabına koyun.
3. Yumurta beyazlarını bir tutam tuzla katılaşana kadar çırpın.

4. Yumurta sarılarını labne peyniri ve karbonatla birlikte çırpın.
5. Yumurta beyazı karışımını iki seferde yumurta sarılarının üzerine ekleyin, katlayarak kenarlardan ortaya doğru spatulayla karıştırın. Bu aşamada mikser kullanmayın ve fazla karıştırmayın.

6. Yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisinin üzerine karışımı büyük bir servis kaşığıyla paylaştırın. Ekmek hamurlarının üzerini kaşıkla düzeltip eşit yükseklikte olmasını sağlayın.



7. Önceden ısıtılmış fırında ekmekler altın rengini alana kadar 25 dakika civarında pişirin.


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder