29 Eylül 2013 Pazar

Çocukların Sağlıklı Gıdayı Seçme Hakkı Var mı?




Çocuklarınızı sağlıklı beslemeye çalışıyorsanız, çabanızı gereksiz görenler tarafından dile getirilen eleştirilerden biri de "canım zorla satmıyorlar ya, almazsın olur biter " şeklindedir. Dilim döndüğünce meselenin o kadar basit olmadığını, çocukların zararlı gıdaları yeme isteğini tetikleyen bir ağla çevrili olduklarını anlatmaya çalışırım. (Çocuklarımı zararlı gıdalardan nasıl korumaya çalıştığımı daha önce şurada paylaşmıştım.)

Reklâmlar, halkla ilişkiler etkinlikleri, çizgi film kahramanlı tanıtımlar, hatta marketlerde ürünlerin yerleştirilme şekli bile çocukların bu gıdalara isteklerini tetiklemek amacına yöneliktir. Çocuğunuz bunları tüketmesin diye çabalarken karşınızda sadece gıda şirketleri yoktur üstelik, Bu gıdaların zararlarını bilmedikleri ya da umursamadıkları için çabanıza saygı duymayan diğer ebeveynler, öğretmenler, dedeler, nineler, arkadaşlar da vardır abur cubura alıştırma korosunda. Siz de benim gibi yapabildiğim her şey kârdır diye düşünenlerdenseniz mücadelenizden vazgeçmez ve çocuklarınızı sağlıklı gıdalarla besleme çabanızı sürdürürsünüz.
Sizlerle paylaştığım bu video da, dünyanın her yerinde bizler gibi düşünen annelerin aynı mücadeleyi verdiğini gösteriyor. Blogda daha önce "Dünyayı beslemenin tek yolu endüstriyel tarım mı gerçekten?" isimli videosunu paylaştığım gıda efsaneleri avcısı Anna Lappe, bu sefer sözde seçim hakkı mitini masaya yatırıyor. 
          Gıda sektörünün çocukları hedef almak için hangi yöntemleri kullandığının anlatıldığı videoda çarpıcı istatistikler de var. Ortalama bir Amerikalı çocuk bir yılda 5000 (evet beş bin) gıda reklamı görüyor ve gençlere ve çocuklara yönelik gıda reklamlarına 2 milyar dolar harcanıyor. İnanılmaz rakamlar değil mi? Üstelik bu dev sektörün karşısında bizler gibi ebeveynlerin çocuklarımızın sağlığını koruma kararlılığımızdan başka bir gücümüz yok.
Türkiye’de çocuklara yönelik reklâmlara ne kadar para harcandığını bilmiyorum ama televizyon izleme alışkanlığının yaygın olduğu bir gerçek. Dolayısıyla izlemesin diye özel dikkat gösterilmiyorsa bizim çocuklarımız da ABD'deki akranları kadar gıda reklâmına maruz kalıyorlardır.
Bu uzun girişten de anlaşılabileceği üzere bu konuda içim epey dolu. Çocukların ve ailelerinin sağlıklı ve zararlı gıdalar arasında seçim yapma hakkı olduğunu düşünüyorsanız, bu video meselenin o kadar basit olmadığını güzel bir biçimde açıklıyor .
Son bir not da her zaman olduğu gibi çeviri konusunda, dinleyerek çevirdim, umarım bir hatam olmamıştır.
Keyifli seyirler. 

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder