18 Ekim 2016 Salı

Nohut Unuyla Falafel

Ortadoğu mutfağının ünlü yemeklerinden falafel, bölgenin tamamında sevilen bir sokak yemeği. Vegan diyetin de popüler yiyeceklerinden biri olan falafelin en yaygın tüketim şekli lavaş benzeri bir ekmeğin içinde dürüm olarak servis edileni.


Falafeli geçtiğimiz senelerde birkaç kez denedim ama tarif paylaşmak kısmet olmadı. Ya fotoğrafını çekemedim ya tarifi düzenleyemedim. Ama bir falafel tarifi paylaşmayı aklıma yazmıştım, sonunda oldu. Aslında son derece pratik, sade bir yiyecek. Geleneksel olarak haşlanmış nohutla yapılıyor. Ben son iki seferdir nohut unuyla hazırladım.

Nohut unu son zamanlarda sık kullandığım, kullandıkça sevdiğim bir malzeme. Tatlı, tuzlu çeşitli lezzetler hazırlamak mümkün. Kurabiye de yapılabiliyor, köfte de. Kıvam artırıcı olarak unu kullandığınız her yerde nohut unu da kullanabilirsiniz. Soslar ve çorbalar gibi. Çiğ nohut unuyla ilgili dikkat edilmesi gereken tek nokta kavurma işlemi. Kavurmadan kullanılırsa tadı keskin oluyor. Her yemekten önce kavurmak yerine kavurup saklayarak bu işlemi pratik hale getirebilirsiniz. Bu arada piyasada kavrulmuş, yani kullanıma hazır nohut unu da satılıyor. Onlardan alırsanız kullanımı daha da pratik olacaktır. Ama bu noktada benim tercihimin doğal, çiğ nohut unundan yana olduğunu belirtmek isterim. Sıcak yapışmaz bir tavada birkaç dakika un kavurmak bana zor gelmiyor.

Falafele dönecek olursak hem haşlanmış nohutla hem nohut unuyla hazırladığım için aralarındaki en temel farkın kıvam olduğunu söyleyebilirim. Nohut unu, kuru, dolayısıyla su tutan bir malzeme. O yüzden su eklemek gerekiyor. Haşlanmış nohut da ise kimi zaman kıvam alması için un ekleme ihtiyacı oluyor. Bence her ikisi de lezzetli ama nohut unuyla hazırlanan daha kıvamlı ve kızartılırken dağılma gibi bir sorunu yok. Özetle, falafeli nohut unuyla hazırlamayı daha pratik buldum.

Nohut unuyla falafel hazırlarken bağlayıcı malzeme olarak yumurtadan yardım aldım. Dolayısıyla bu tarifte falafel vegan değil. Ama vegan diyete uygun hazırlamak isterseniz yumurtayı çıkarabilir, su, limon suyu veya zeytinyağını artırarak kıvamını ayarlayabilirsiniz.

Karbonhidrat ve glüten içermeyen falafel, suçluluk duymadan yenilebilecek bir çeşni oldu. Bana sorarsanız tek başına bir öğün de olabilir. Çünkü oldukça doyurucu.

Malzemeler (30 civarında falafel köftesi için)
160 gram nohut unu (Yaklaşık 2 su bardağı)
1 adet kuru soğan
2 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı toz kimyon
Yarım çay kaşığı karbonat
1 çay kaşığı toz karabiber
1 çay kaşığı toz kırmızı biber
1 adet limon kabuğu rendesi
2 yemek kaşığı limon suyu
3 yemek kaşığı zeytinyağı
100 ml. (yaklaşık yarım su bardağı) sıcağa yakın ılık su
1 adet yumurta
Tuz

Kızartmak için
Zeytinyağı

Servis için
Tahin ve yoğurt

Yapılışı
1. Çiğ nohut unu kullanıyorsanız iyice ısıttığınız yapışmaz bir tavada arada karıştırarak unun kokusu çıkana kadar kavurun. (Hazır nohut unu kullanıyorsanız bu aşamayı uygulamayın.) Rengi hafifçe dönen unu ocaktan alıp bir kenarda soğutun.
2. Soğan, sarımsak, karbonat ve baharatların tamamını rondodan geçirin ve bir yoğurma kabına alın. Limon kabuğu rendesini üzerine ekleyin.
3. Nohut unu, yumurta limon suyu ve zeytinyağını diğer malzemenin üzerine ekleyip yoğurun. Suyu kontrollü olarak ekleyin. Toparlayabileceğiniz bir macun kıvamına geldiğinde su eklemeyi bırakın.
4. Hamurdan fındıktan biraz büyük parçalar koparın.
5. Tavada sıvı yağı ısıtın. Falafel toplarını kızgın yağda arkalı önlü kızartın.
6. Falafeli tahinli-yoğurt sosu ve arzu ettiğiniz yeşilliklerle servis yapın.



Not

Falafeli nohut unuyla ilk yapışımda ızgara köfte boyutunda yassı hazırladım. 8 porsiyon çıktı. İkinci yapışımda geleneksel formuna sadık kalarak minik toplar halinde kızarttım. Lezzet açısından bir farkı yok ama büyük hazırlamak daha pratik. Küçük topların avantajı ise çocuklara daha sempatik gelmesi. 
Büyük yuvarlaklar halinde hazırlananlar böyle görünüyor.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder