12 Ocak 2013 Cumartesi

Tahin Pekmezli Kabak Tatlısı



Sebze-meyve alışverişi yaparken “kestane kabağı” isimli bir balkabağı türüne denk geldim. Fakültelerin ürünlerini satan bir yerden alıyorum çoğunlukla sebze-meyveyi, kabaklar da Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nden. Hiç lifi olmayan ve kabuğu oldukça ince bu kabağın en büyük farkı, pişirirken kabuklarının soyulmasının gerekmemesi. 



Alışveriş sırasında kabak tatlısı üzerine oradakilerle sohbet ederken, kabak tatlısı yapımına ilişkin bilgileri de paylaştık.  Tarifler paylaşılırken, oradakilerden biri kabakları fırın poşetinde şekersiz fırında pişirdiğini ve sonra üzerine tahin pekmez ekleyerek servis yaptığını söyledi. Plastiğe temkinli yaklaştığım için fırın poşeti fikrini cazip bulmadım ama tahin-pekmez sunumu hoşuma gitti. Yine de 2 kilo kabağın hepsini bu şekilde denemeye cesaret edemedim çünkü bizim evde tatlılar şekerli seviliyor.
Aşağıda tarifini paylaştığım tatlıyı yarım kilo kabaktan yaptım. Şekeri de ona göre. Bu ölçüyle fazla tatlı olmadığını söylemem gerek. Tatlısını daha yoğun sevenler şeker miktarını artırabilirler. Ama pekmezle tüketilecekse yarım kilo için bir çay bardağını aşmamalı. Tahin-pekmez miktarını ayarlamak zevk meselesi. Kabaklar gerçekten lifsizdi bu arada ve servis yaparken kabuklarını ince bir tabaka halinde kolayca kestim.

Malzemeler
Yarım kilo doğranmış kestane kabağı
Yarım çay bardağı toz şeker
Tahin
Pekmez

Yapılışı
1. Kabakları bir tencereye alın, üzerine şekeri ekleyip 1-2 saat ağzı kapalı bekletin.
2. Hafif sulanmış kabakları kısık ateşte yumuşayana kadar pişirin. Kabuklu tarafına çatal batırarak kontrol edebilirsiniz.
3. Piştikten sonra soğuyan kabakları, servis tabağına alın, kabuklarını bıçakla sıyırın.
4. İsteğe göre tahin ve pekmez ekleyip servis yapın.

Notlar
Yoğun tahin tadını sevdiğim için kabakların üzerine önce tahini, sonra pekmezi koydum. Ama bir sos kasesinde karıştırılan tahin-pekmez kabakların yanında da servis edilebilir. 






2 yorum :