11 Ocak 2013 Cuma

Tarçın Hakkında Bilmemiz Gerekenler


         Sütlü tatlı süslemelerinin olmazsa olmazı tarçın, mutfağımızın bilinen ve sevilen bir baharatı. Tarçının ayrıca, şifalı kış çaylarında da özel bir yeri vardır. Kokusu ve hoş aromasıyla birçoğumuzun sevdiği tarçının faydalı bir gıda olduğunu biliriz. Tarçının en bilinen faydalarından biri de kan şekerini düzenleyici etkisidir herhalde. Tarçının kan şekeri üzerindeki olumlu etkisi biri Amerika Beslenme Koleji Dergisi’nde, diğeri Diyabet Dergisi’nde yayınlanan iki araştırmanın da konusu. (Tarçınla ilgili bir sürü faydalı bilgi gönderen arkadaşım Devrim’e de teşekkür ederim bu arada.) Bu konuda sadece okuyucu düzeyinde bilgi sahibi olduğum için araştırmaların çevirisini yapmak doğru gelmedi. Zaten, şu gıdayı tüketin hastalığınız tedavi olur gibi yaklaşımları doğru bulmadım hiçbir zaman. Amacım bir gıdanın faydasıyla ilgili bilgi paylaşmak sadece.

 

 

          Bu arada tarçınla bir şeyler okurken iki tür tarçın olduğunu, Seylan tarçınının tercih edilmesi, “kasia” olarak isimlendirilen Çin tarçınına ise dikkat edilmesi gerektiğini öğrendim.  Tarçının içerdiği kumarin maddesinin tüketiminde aşılmaması gereken günlük sınırlar varmış anlaşılan. Ve Çin tarçınında kumarin daha fazla bulunuyormuş. Bizde piyasada satılan tarçın hangisinden elde ediliyor diye baktığımda, tür belirtilmediğini farkettim. Toz halinde tükettiğimiz tarçının hangi tür olduğunu bilemediğimiz ve üreticilerin ucuz olan kasiayı tercih etmeleri daha olası olduğu için dikkatli kullanmak gerekiyor diye düşünüyorum. Bu arada yazarken aklıma geldi, baharat üreticisi firmalara kullandıkları tarçının hangi tür olduğunu sormak ve bunu ürün açıklamasında belirtmelerini istemek gerekiyor. (Yapılacaklar listesine alındı.)

 

 

Soldaki Seylan tarçını, sağdaki ise Çin tarçını olarak da bilinen Cassia.

 

 

 Çubuk tarçında ise görüntüden anlaşılabiliyor hangi tür olduğu. Seylan tarçını kasiaya göre daha açık renkli, kasia ise koyu kahverengi ve içeriye doğru sert, tek kıvrımlı. Yani tarçın çubuklarının açık kahverengi olanını bulduğumuzda alacağız. Piyasada bulunabilir mi bilmiyorum ama aramak lazım herhalde. Seylan tarçınına ulaşmada başarılı olursam o da başka bir yazının konusu olur artık.

 

 

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder