1 Şubat 2014 Cumartesi

Rulo Börek



Çocukken annemin patatesli soğanlı iç malzemeyle hazırladığı el açması börekleri çok severdim. Böreğin içini ayrıca yerdim; yağ, salça ve soğanla kavrulan haşlanmış patates çok lezzetli gelirdi. Hala da öyle. 


Benim için klasikleşmiş bu lezzeti bu sefer hazır yufkayla denedim. Aslında daha önce tarifini paylaştığım mayalı açma böreklerde de kullanılabilir aynı iç malzemesi ve tabi ki daha emek yoğun ve güzel bir börek olur. Ama bu sefer zaman sınırlamalarından yufkayla oldu.

Malzemeler (30 cm.lik yuvarlak fırın tepsisi için)
5-6 yufka
Tepsiyi yağlamak için ceviz büyüklüğünde tereyağı
Sosu için
50 gr. tereyağı (Yaklaşık 2 yemek kaşığı)
200 ml su (1 su bardağı)
İç malzemesi
4 yemek kaşığı zeytinyağı
1 adet rendelenmiş kuru soğan
1,5 yemek kaşığı domates salçası
4 orta boy haşlanmış patates
Karabiber
Tuz
Üzeri için
1 yumurta sarısı
1 yemek kaşığı yoğurt
Çörek otu veya susam


Hazırlanışı
1. Böreğin iç malzemesini hazırlamak için haşlanmış patatesleri çatalla ezin. Bir tavada zeytinyağını ısıtın, kuru soğan ve salçayı yağda kavurun. Haşlanmış patatesleri tavaya alıp, tuz ve karabiber ekleyin. Ocağı kapatın. Karıştırarak patatesi diğer malzemelerle bütünleştirin. Ilıması için kenara alın.

2. Tereyağını eritin. Ilıyınca bir kasede suyla karıştırın. Yufkaları ortadan ikiye bölün. Yarım daire haline gelen yufkaların birinin üzerine tereyağı-su karışımından sürün, üzerine ikinci yarım daire yufkayı koyun, onun da üzerine aynı karışımdan sürün.
 
3. İki yufkanın üzerine iç malzemeyi koyun. Uzun kenarından başlayarak sıkı rulo yapın. Bir elinizle sabitlediğiniz uç kısmının etrafına diğer elinizle yufkayı sararak spiral şekli verin. Bu yufkayı yağlanmış tepsinin ortasına yerleştirin.

  
4. Diğer yufkaları da ikili gruplar halinde soslayıp, iç malzemesini koyup rulo yapın. Sonraki ruloları spiral rulonun etrafına yerleştirin. Böylece tüm tepsiyi kaplayın. Mümkün olduğunca sıkı yerleştirmeye çalışın.
5. Yerleştirme işlemi bittikten sonra yufkaların üzerine elinizle hafifçe su serpin.
6. Bir kasede yumurta sarısını çırpın, yoğurdu ekleyip karıştırın. Bu karışımı yufkaların üzerine sürün. Üzerine çörek otu veya susam serpin.
7. 180 derece ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar 45 dakika civarında pişirin.
8. Pişen böreği fırından çalın ve oda ısısınsa soğutun.

Notlar:
- Yufka böreklerini piştikten sonra fırında bırakmamak gerekiyor. Fırında bırakılınca kıvamı yumuşuyor.
- Bu börek için yuvarlak fırın tepsisi şart değil. Kare veya dikdörtgen fırın tepsiniz varsa, ruloları uzunlamasına tepsiye yerleştirebilirsiniz.
-Patatesli iç yerine bu böreği peynir, kıyma gibi başka iç malzemelerle de hazırlayabilirsiniz.
-Bu böreğe bazen 5 yufka yetiyor, bazen 6 yufkayı da kullanmak gerekiyor. İç malzemenin miktarı, ve ruloların sıkılığı yufka sayısını etkiliyor.



Hiç yorum yok :

Yorum Gönder