19 Şubat 2014 Çarşamba

Kakaolu Fındık Kreması



Bu yazının başlığını 'ev nutellası' veya 'ev yapımı nutella' koysaydım daha dikkat çekici olurdu. Ama blogu takip edenlerin tahmin edeceği sebeplerden bu ismi kullanmak istemiyorum. Bu marka isminin çikolatalı fındık kremasıyla özdeşleşmesi onlar adına kesinlikle bir başarı, bunu kabul ediyorum ama bunun beni sevindirdiğini söyleyemem.








Evde fındık kreması yapmak bir süredir aklımdaydı. Bu konuda tariflere de bakınmıştım, hatta Refika Birgül'ün tarifi aklıma yatmıştı. Ama hazır çikolata kullanmak istemiyordum. Yoksa tarif çok pratik; ısıtılmış fındıkla çikolatayı robotta çekiyorsunuz.

Fındık, şeker ve kakao ana malzemeler olacaktı ama akışkanlığı sağlayacak bir şey de olmalıydı. İşte bu noktada çikolatanın ana malzemesi olan kakao yağı aklıma geldi. Bulabilir miyim diye internet araması yaptığımda bazı aktarlarda bulunduğunu öğrendim. Bana uzak bir yerde bulunduğu için tedarik işini arkadaşım Melek üstlendi sağolsun.

Kakao yağı kozmetik de dâhil pek çok kullanım alanı olan bir hammadde. Kilosu 50 liraya satılıyor. Görüntüsü tulum veya eski kaşara benziyor ama kokladığınızda kakao kokusu alıyorsunuz. Sıvı olarak da satılıyor ama ben sıcak kullanmak istediğim için katı olanını tercih ettim.

Aşağıda paylaştığım tarif ikinci denemeden. Aslında ilk seferde malzeme oranlarını tutturdum ama iki hata yaptım. Birinci hatam toz şeker kullanmaktı. Hem fındık, hem de kakao yağı sıcak olduğu için erir sandım ama çok az da olsa pütürlü kaldı. Buna rağmen oğlum dert etmedi ve çok beğendi ama ikinci hatamı affetmedi. Biraz akışkan olan kremayı buzdolabına koydum ve fazla sertleşti. İçinde bozulacak bir malzeme olmadığı için buzdolabında saklamaya gerek yok. Ekmeğe sürülebilmesi için oda ısısında tutmak gerek. Gerçi sertleşmesine rağmen ziyan etmedik, ev çikolatası olarak tükettik. Bu şekliyle özellikle kızım beğendi.

İkinci denemede bu hataları yapmadım ve sonuç gayet başarılı oldu. Pudra şekeri kremayla bütünleşti. 

Gördüğünüz gibi tarifler tam içime sinmeden paylaşmıyorum. Süreci olduğu gibi yansıtmaya çalışıyorum çünkü hatalardan da öğrenilecek şeyler var. Hep söylüyorum, amacım sağlıklı beslenme çabamı olduğu gibi yansıtmak. Bunun içinde hatalarımı, bir başka deyişle öğrenme sürecini paylaşmak da var.

İşte iki denemeden sonra kahvaltı sofrasına rahatlıkla getirebileceğiniz kakaolu fındık kremasının tarifi aşağıda. Hemen belirteyim hazır satılanlarla aynı kıvamda bir şey beklemeyin. Lezzeti gayet güzel, çocukların da onayından geçti ama kıvamı hazırlara göre daha cıvık. Böyle olması gayet normal çünkü evde o endüstriyel kıvam artırıcılardan bulundurmuyoruz. Ve tabi buna hayıflanmıyor, sağlıklı ve kaliteli olduğundan emin olduğumuz el emeği gıdalarımızı gönül rahatlığıyla tüketiyoruz. 

Malzemeler
100 gr (1su bardağı) kavrulmamış fındık
100 gr kakao yağı

Kakao yağı eritilmeden önce böyle görünüyor.
Yarım su bardağından bir parmak fazla pudra şekeri
1,5 veya 2 çorba kaşığı toz kakao (bittere yakın olsun derseniz 2 çorba kaşığı, daha hafif olsun isterseniz 1,5 çorba kaşığı kullanın.)




Yapılışı
1. Kakao yağını bir cezveye koyun. Cezveyi su dolu bir tencerenin içine oturtun ve orta ateşte benmari usulü eritin.

2. Kakao yağı tamamen eriyince ocağın altını kısın.
3. Bir tavada fındıklar ısınana kadar sallayarak tutun.(En fazla 2 dakika kadar)
4. Isınmış fındıkları bir mutfak havlusunun içinde ovalayarak kabuklarından ayırın.


5. Fındıkları tekrar tavaya alıp bir dakika daha sallayarak ocakta tutun.
6. Fındıkları, pudra şekerini ve kakaoyu mutfak robotunda iyice çekin.


7. Sıcak kakao yağını ekleyin ve pürüzsüz bir karışım olana kadar mutfak robotundan geçirin.


8. Karışımı bir kavanoza alıp oda ısısına getirin.
9. Ağzı kapalı olarak oda sıcaklığında muhafaza edin.

Not
Kakaolu fındık kremasını küçük kalıplara koyarak, buzdolabında soğutursanız ev yapımı çikolatanız olur.


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder