25 Şubat 2014 Salı

Nevzine


Kayseri mutfağının ünlü tatlılarından nevzineyi annem çok güzel yapar. Hafta sonu birlikte yaptık, ben de öğrenmiş oldum. Aslında zor değil ama belli yemekleri anneyle özdeşleştirmenin kolaycılığı oluyor sanırım bazen. En güzelini annem yapar diye düşünerek geri duruyor insan.
  
 


        Nevzine, blogda Kayseri mutfağından paylaştığım ikinci yemek. (Daha önce şebit mantısı yapmıştık; tabi yine annemle.) Hamaratlık düzeyi yüksek Kayseri mutfağına doğru yerden, yani en pratik yemeklerden giriyorum. Bu küçük adımların sonunda bir gün tepsi mantısı yapabilecek duruma gelebilir miyim bilemem. (Bence mantıların en güzeli tepsi mantısıdır. Hazırlamasının yanı sıra, pişirmesi de sabır ve özen gerektiren bu yemek, Kayseri mutfağı piramidinin en tepesindedir benim için. Annem bu mantıyı çok güzel yapar. Belki bir gün cesaret gelir de öğrenirim kendisinden.)

Nevzinenin en güzel tarafı ağızda dağılan, gevrek kıvamı. Şerbetli bir tatlı için şekeri de oldukça kararında. Yani bayıltmıyor insanı. Bir iki püf noktası var, onları da aşağıda notlar bölümünde görebilirsiniz.

Malzemeler (35-40 cm çapında büyük fırın tepsisi için)
Şerbeti için
3.5 su bardağı şeker
3,5 su bardağı su
1,5 çorba kaşığı limon suyu

Hamuru için
1 yumurta
1 su bardağı süt
1 su bardağı ince çekilmiş ceviz içi
4 çorba kaşığı tahin
150 gr tereyağı
1 su bardağı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı karbonat
7 su bardağı un
Birkaç damla limon suyu
Üzerini süslemek için 30 kadar yarım ceviz içi

Yapılışı
1. Şeker ve suyu bir tencerede kaynatın. Kaynamaya başladıktan sonra 5 dakika daha ocakta tutun. 5 dakikadan sonra limon suyunu ekleyin, iki dakika daha kaynatıp şerbeti soğumaya bırakın.

2.  Fırını 180 derecede ısıtın. 
3. Tüm hamur malzemelerini bir yoğurma kabına alın. Unun üzerine karbonatı dökün, karbonatın üzerine de birkaç damla limon suyu ekleyip, hamuru yoğurun. (Sert bir hamur olacak.)

4. Fırın tepsisini yağlayın. Hamuru ellerinizle bastırarak düzgünce yayın.

5. Hamuru dilimler halinde kesin. Her bir dilimin üzerine yarım ceviz içini bastırarak yerleştirin.

6. Önceden ısıtılmış 35-40 dakika kadar kontrol ederek pişirin. Üzeri kızarınca fırından alın. 
        7. Tepsiyi fırından çıkardıktan sonra ilk sıcağının geçmesi için beş dakika bekletin. Soğuk şerbeti tatlının üzerine dökün. 


Not:
1. Şerbetin soğutulması ve sıcak tatlı üzerine dökülmesi önemli. Bu tatlı şerbeti kısa sürede çekiyor. Şerbeti ekledikten sonra en geç yarım saat içinde servis yapabilirsiniz.
2. Şerbeti fazla kaynatırsanız kıvamı çok koyulaşır, o yüzden dakika hesabı tutmakta yarar var.
3. Yuvarlak fırın tepsisi yerine dikdörtgen cam fırın kaplarından da kullanabilirsiniz. Ama büyük olanlarını tercih etmelisiniz.
4. Bu ölçüler kalabalık gruplar için ideal. 40 cm.lik tepside 30’dan fazla dilim çıktı. Ama kolay bayatlayan bir tatlı değil, birkaç gün rahatça tüketebilirsiniz. 




Hiç yorum yok :

Yorum Gönder