2 Şubat 2014 Pazar

Kısır



Bulguru özel bir gıda olarak gördüğüm için sık kullanmaya çalışırım. Bulgurla yapılan hemen her yemeği severim ama içli köfte ve kısırın yeri ayrıdır. Bu iki yemek benim için tartışmasız bulgurun en güzel halleridir.
Bu kadar sevmeme rağmen anne yemekleri kategorisinde yer aldığından pek yapmamıştım. Bir de kısır ustası arkadaşım Fatma, bize her istediğimizde kısır yaptığı için de öğrenmemiş olabilirim.



Bir iki kez kendisi yaparken gözlem yoluyla tarifi öğreneyim dedim ama hamarat arkadaşım her şeyi göz kararıyla yaptığı için olmadı.
Geçen gün bize geldiğinde kısır atölyesi gibi bir şey oldu. Ölçerek, biçerek, fotoğraflayarak birlikte kısır yaptık. İşte paylaştığım tarif bu ortak çalışmanın sonucu.
Bir iki noktaya dikkat edilirse kısır pratik bir yemek aslında. Bulgurun ne kadar suyla ıslatılacağı ilk nokta. İkincisi yeşilliklerin miktarını ayarlamak.
Kısırı çocukların beğenerek yemesi ise atölye çalışmasının bonusu oldu diyebilirim. Daha önce karışık geldiği için kısıra mesafeli duran oğlum ve kızım, bu sefer severek, hatta devamını isteyerek yediler.

Malzemeler (6-8 kişilik)
3 su bardağı köftelik (ince) bulgur
2,5 su bardağı sıcak su
1 adet kuru soğan
1 demet maydanoz
5 adet taze soğan
1 demet nane (sadece yaprakları kullanılacak)
1 çorba kaşığı domates salçası
1 çorba kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı limon tuzu
1 limonun suyu
2 çorba kaşığı nar ekşisi
5 çorba kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı pul biber veya isot
1,5 çay kaşığı karabiber
Tuz

Yapılışı
 
1. Bulgurun üzerine sıcak suyu ekleyin, kabın kapağını kapatarak bulgurun suyu çekmesi için 15 dakika kadar bekleyin.
2. Yeşil soğan, maydanoz ve nane yapraklarını ince doğrayın.
3. Bulgur suyu çekince küçük doğradığınız kuru soğanı üzerine ekleyin.
4. Tuz, baharatlar, salçalar, nar ekşisi, zeytinyağı ve limon suyunu ekleyip karıştırın. Limon tuzunu çeyrek çay bardağı suyun içinde eritip karışıma ilave edin. En son doğranmış yeşillikleri kaba alıp karıştırıp servis yapın.


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder