17 Aralık 2013 Salı

Şebit Mantısı (Yağlama)



Bir Kayserili olarak blogda pek Kayseri yemeği paylaşmadığımın farkındayım. Bunun en önemli nedeni, Kayseri mutfağının enfes hamur işlerinin üst düzey sabır ve hamaratlık gerektirmesi. İki çocuklu, bir kedili ve çalışan annenin hamaratlık ve zaman eşiği o kadar yüksek olmuyor haliyle. 






Benim için öncelikli kriterler yemeklerde doğal malzemeler kullanmak ve pratiklik. O yüzden blogda çoğunlukla çabuk hazırlanan, kolay pişen tarifleri paylaşıyorum. Aslında mutfağımda ne pişiriyorsam onu yayınlıyorum blogda.

Bu Pazar günü annemlerin gelişinin verdiği cesaretle Kayseri mutfağının sevilen yemeklerinden Şebit Mantısını yaptım. Aslında birlikte yaptık ve annem bana öğretti demek daha doğru. Blogda, annenin evde bulunuşundan cesaret alınarak yapılan başka tarifler de var; bakınız işkembe çorbası, mayalı açma börek.

Şebit mantısı aslında diğer mantılara göre oldukça pratik. Kesme, sıkma derdi yok bir kere. O yüzden, “Kayseri Mutfağına Giriş” dersinin başlangıcında yer alması normal. Mesela tepsi mantısı yapabildiğimde, Kayseri mutfağının uzmanı olmuşum demektir. O da olur bir gün umarım, her şey zamanla. Bu arada tepsi mantısının en sevdiğim mantı çeşidi olduğunu ve annemin çok güzel yaptığını söylemeden geçemeyeceğim. 

Gelelim bu lezzetli ve pratik mantının tarifine.

Malzemeler (6-8 kişilik)
Hamuru için
6 su bardağı beyaz un
1 su bardağı ılık süt
1 parça yaş maya (Dörtlü paketlerin birinin yarısını kullandım. Bir paket kuru maya da kullanabilirsiniz.)
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 su bardağı kadar ılık su (azar azar eklenecek)
İçi için
Yarım kilo dana kıyma
5 çorba kaşığı zeytinyağı (e adı üzerinde, yağı bol bir yemek bu, iyi yağ kullanınca miktardan endişe etmiyorum)
2 adet kuru soğan (küçük doğranmış)
2 çorba kaşığı domates salçası
Yarım çorba kaşığı biber salçası
1 su bardağı domates suyu veya kışlık domates sosu
Yarım su bardağı sıcak su
1 çay kaşığı karabiber
1,5 tatlı kaşığı isot veya pul biber
Tuz
Servis için
Sarımsaklı yoğurt
Yapılışı
1. Ilık sütün içinde şeker ve mayayı karıştırarak eritin.
2. Unu yoğurma kabına koyun, ortasını açın, sütlü karışımı ve tuzu ekleyip yoğurmaya başlayın. Suyu azar azar ekleyerek hamuru ele yapışmayacak kıvama gelene kadar yoğurun.
3. Yoğurma işlemi bitince hamurun üzerini bir örtüyle kapatıp, sıcak bir yerde bir saat kadar mayalanmaya bırakın.
4. Bu arada içi hazırlamaya başlayın. Zeytinyağı ve kıymayı tencereye alıp kavurun.
5. Kıyma suyunu çekmeye başladığında soğanı ekleyin ve kavurmaya devam edin.
6. Salçaları ekleyip karıştırın. Üzerine domates sosunu ekleyin. Domates sosu biraz suyunu çekene kadar pişirin. Sonra sıcak suyu ekleyin.
7. İç çok sulu kalmayacak şekilde piştikten sonra altını kapatın, tuz ve baharatları ekleyin. 

8. Mayalanan hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar koparın. Hafif un serpilmiş bir zeminde her bir parçayı servis tabağı büyüklüğünde (çapı yaklaşık 20 cm) açın.

9. Isıttığınız yapışmaz bir tavada hamuru pişirin. Pişerken biraz kabaracak, sorun değil. Bir yüzü pişince çevirin. Bu arada açtığınız yeni hamurları ve pişirdiklerinizi bir örtü üzerinde bekletin.
10. Pişen hamurların ilk sıcağı geçtikten sonra birbirinin üzerine koyup, üzerlerine örtü kapatarak bekletin.
11. Servis tepsisine bir kat bazlama koyun, üzerine kıymalı karışımı düzgünce yayın, üzerine tekrar bazlama koyun. En fazla 7 bazlama olacak şekilde bu işlemi yapın. En son bazlamanın üzerine kıymalı içi yayıp, keskin bir bıçakla dört parçaya bölün. Kalan bazlamalar için başka bir tepside aynı işlemi tekrar edin.
12. Sarımsaklı yoğurtla birlikte servis yapın. 



Not:
-Bu ölçülerden tam 13 bazlama çıktı ve hazırladığımız iç tam olarak yetti. Biz, birinde altı, diğerinde yedi bazlama olan iki tepsi halinde servis yaptık. Daha küçük gruplar için hamur ve iç ölçüsü azaltılabilir.
-Bu lezzetli yemeği yerken insanın elleri kirleniyor haliyle. Ben dörde bölünmüş parçaları rulo yapıp yoğurda batırarak yemeyi seviyorum. O yüzden servis sırasında herkesin önüne küçük bir yoğurt kâsesi koymak pratik oluyor.
-Yukarıdaki açıklamadan da bir ölçüde anlaşılacağı üzere, bu davet değil, samimi aile yemeği kategorisine girecek bir yemek. Lezzeti, yerken ellerin biraz kirlenmesini mazur gösterecek türden. Bu arada çocukların şebit mantısını çok sevdiğini de belirteyim.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder