15 Mart 2014 Cumartesi

Tam Un Helvası



Bu tarifin ana fikri arkadaşım Zeynep’e ait. Annesinin tam buğday unu kullanarak yaptığı helvanın lezzetini anlatınca ben de denemek istedim. Un helvası pek yaptığım bir tatlı değil çünkü bizde herkes irmik helvası sever. O yüzden tarifi de Zeynep’ten aldım. 


Tam buğday unu kullanmak ne kadar fark yaratabilir diye düşünebilirsiniz. Ama yaratıyor. Daha doygun ve kıvamlı bir helva oluyor. Aile fertlerinin yanı sıra, iki ayrı konuk grubu tarafından beğenildiğini de söyleyeyim bu arada.
Tam buğday ununu Tahtacıörencik Köyü’nden alıyorum. Köyle ve orada yetiştirilen doğal ürünlerle ilgili bir yazı paylaşmıştım şurada. Pişi, börek ve pizza gibi birçok hamur işinde kullandığım tam buğday ununun kilogram fiyatı 3 TL.

Malzemeler
2 su bardağı tam buğday unu
2 su bardağı toz şeker
1,5 su bardağı süt+1 su bardağı su
125 gr  tereyağı (1 yemek kaşığı ayrı kullanılacak)
(İstenirse) 1 çubuk tarçın

Yapılışı
1. Bir tencereye süt, su ve şekeri koyarak kaynatın. (İsterseniz bir çubuk tarçın da koyabilirsiniz.) Kaynayınca ayırdığınız bir yemek kaşığı tereyağı ekleyin.
2. Kalan tereyağını bir tencerede eritin, unu ekleyip kısık ateşte arada karıştırarak kavurun. Unun rengi koyulaşacak.  (Unun iyi kavrulması ve kokusunun çıkması önemli.)


3. Un kavrulduktan sonra sıvı karışımı ekleyin, kısık ateşte tencerenin ağzı kapalı olarak suyunu çeken kadar pişirin.
4. Helva suyunu çektikten sonra ocağı kapatın ve tahta bir kaşıkla birkaç kez iyice karıştırın.
5. 30 dakika kadar demlenmesi için ağzı kapalı olarak bekletin. Servis yapmadan önce bir daha karıştırın.
6. Küçük bir kaseyle veya kaşıkla şekil vererek servis yapın. Üzerine ceviz, badem gibi kuruyemişler veya toz tarçın ekleyebilirsiniz.
Not
- Sıvı karışıma eklediğim çubuk tarçın, helvanın tadını fazla etkilemedi ama hoş, hafif bir aroma verdi. Çubuk tarçını servis yapana kadar tencereden çıkarmadım. 

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder