15 Nisan 2013 Pazartesi

Pişi


Bu hafta sonu kahvaltının özel yemeği pişiydi. Annem gelmişken hamur işine doyalım diye çok miktarda hamur mayaladık. Bir bölümünden pişi, bir bölümünden de geçen hafta ilk kez denediğim mayalı açma börek yaptık. O yüzden aşağıdaki ölçüler biraz fazla gelebilir. Kendinize göre oranlayabilirsiniz. Aşağıdaki ölçülerden sekiz tane pişi, 12 tane de açma börek çıktı. Hamurun üçte birini pişide kullandık, çoğundan börek yaptık.


Ben aşağıda sadece pişinin tarifini veriyorum. Aynı hamurdan açma börek yapmak isterseniz şu tarife bakabilirsiniz.

Malzemeler
3 su bardağı tam buğday unu
3 su bardağı beyaz un
Bir parça yaş maya ( 4’lü satılan paketlerin bir tanesini kullandım)
1 su bardağı ılık süt (Mayayı eritmek için)
2 tatlı kaşığı toz şeker
Tuz
1-1,5 bardak kadar su veya süt (hamuru yoğurmak için, ben bu sefer su kullandım)
Kızartmak için zeytinyağı


Hazırlanışı
1. Mayayı ılık sütün içine koyun, şekeri ekleyin ve karıştırın.
2. Yoğurma kabına unları koyun, tuzunu ayarlayın ve önce mayalı sütü koyarak yoğurmaya başlayın. Sonra suyu veya sütü hamura azar azar ekleyerek yoğurun. Yumuşak ama ele yapışmayan bir hamur olması gerekiyor.
3. Hamurun üzerini bir örtüyle kapatıp, yarım saat kadar mayalanması için bekletin. (Pişiyi fazla mayalamaya gerek yok. Ama börek yapacaksınız en az iki saat mayalamak gerekiyor.)
4. Hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar koparın. Un serptiğiniz bir platformun üzerinde elinizle bastırıp yassılaştırarak çay tabağı büyüklüğünde daireler hazırlayın.
5. Bir tavanın tabanını kaplayacak kadar zeytinyağı ekleyin, tavayı kızdırın ve hamurları tavaya alın. Bir yüzü kızarınca diğerini çevirin. 








Hiç yorum yok :

Yorum Gönder