30 Mart 2014 Pazar

Havuç Helvası



Geçen hafta Pakistan’la ilgili katıldığım bir etkinlikte bu tatlıyla tanıştım. O kalabalıkta bir aşçıya denk gelip ne olduğunu soramadım ama fotoğrafını çektim. Eşi Pakistan’da çalışan bir arkadaşımın yardımıyla ne olduğunu öğrendik; havuç helvası ya da diğer ismiyle gajar halwa.




Havuç helvası hem Pakistan, hem de Hindistan mutfağının en ünlü tatlılarından biri, ayrıca iki ülkede de düğün, davet gibi kutlamalarda sık yapılıyor. İnternette biraz tarif araştırması yapınca çok çeşitli tariflere denk geldim. 10-15 tarif inceleyince temel malzemeler konusunda bir fikir oluştu. Kuru üzüm, kaju fıstığı, badem ve kakule gibi ekstraları saymazsanız temelde dört malzemesi var: havuç, süt, şeker ve sade yağ. Ben kakule dışındaki ekstra malzemeleri kullanmadım.
Yapılış tarzında da farklılıklar var. Süt yerine kurutulmuş süt olarak çevirebileceğimiz khoya isimli bir maddeyle yapıldığı gibi, yoğunlaştırılmış süt de kullanılabiliyor.  Bir fark da sadeyağın kullanımıyla ilgili; bazı tariflerde sadeyağ ilk malzeme olarak konuluyor ve havuç bu yağ ile kavruluyor. Bazılarında da son olarak ekleniyor.
Tarifleri inceledikten sonra kendimce bir malzeme listesi ve yapılış şekli oluşturdum. İncelediklerim arasında en çok faydalandığım tarif şurada.
Bu tarifin bence kilit malzemesi sadeyağ. Son ana kadar sıradan bir havuç püresi görünümünde olan tatlı, sadeyağı eklediğiniz zaman bambaşka bir tat ve dokuya bürünüyor.  Onun için sadeyağ yerine başka bir alternatif kullanmayın. Sadeyağınız yoksa çok pratik bir şekilde yapabilirsiniz: Üç çorba kaşığı tereyağını bir cezvede eritin, süzgeçten geçirerek bir kâseye alın, üzerinde kalan köpükleri kaşıkla aldıktan sonra soğutun ve katılaşmasını bekleyin: Yağınız hazır. Ben de bu şekilde yaptım.

Malzemeler (6-8 kişilik)
1 kilo havuç
1 su bardağı su
3 su bardağı süt
400 gr toz şeker
1 tatlı kaşığı hafifçe ezilmiş kakule tohumu (Kakule kullanımıyla ilgili bilgi aşağıda,notlarda)
3 çorba kaşığı sadeyağ
Üzeri için istenirse tarçın, badem veya fıstık
Yapılışı
1. Havuçların kabuğunu soyup rendeleyin.
2. Derin ve geniş yapışmaz bir tencereye su koyun. Su kaynayınca üzerine havuçları ekleyin ve karıştırarak beş dakika pişirin.
3. Tencereye sütü ekleyin, orta ateşte arada bir karıştırarak süt azalana kadar pişirin.


4. Süt iyice azalınca şekeri ve kakuleyi ekleyin. Arada karıştırarak şekeri eritin.
5. Tatlı iyice bütünleştiğinde ve suyu hiç kalmayacak kadar azaldığında, sadeyağı ekleyin. 2-3 dakika kadar pişirin. Helvanın piştiğini bütünleşmesinden anlayabilirsiniz. Tavadan ayrılıp, bütünleşerek kaşığa toplanıyorsa pişmiş demektir. Ocağın altını kapatın. Ilık veya soğuk olarak servis yapabilirsiniz. 



Notlar:
- İncelediğim tariflerde tarçın kullanıldığına rastlamadım ama yakışacağını düşündüğüm için toz tarçınla servis yaptım. Biz beğendik.
- Bu tatlıya Antep fıstığının da yakışacağını düşünüyorum. Bu sefer denemedim ama bir dahakine aklımda.
- Havuç helvasını ben en çok ılık olarak beğendim. Ama tariflerde soğuk servis edilmesi önerisi de var. Soğuk olarak sade dondurmayla servis edilebiliyormuş. Bu kadar yoğun bir tatlıya dondurma gerekli mi bilmiyorum ama sevenler için alternatif bir servis şekli olabilir.
- Kakuleyi aktardan kabuklu haliyle aldım. İnce yeşil kabuklu bu küçük çekirdekleri kestiğinizde içlerinden tohumları çıkıyor. Tatlıda bu tohumları kullanıyorsunuz. 10 tanesinden bir tatlı kaşığı çıkıyor. Kakulenin kilosu 180 TL. 25, 50 gr. gibi miktarlarda tarttırarak alabiliyorsunuz. Tadı bizdeki yenibaharla karanfil arası. Başta çok anlaşılmıyor ama bence havuç helvasının tadına katkısı büyük. Karanfil kullanılan tatlılarda veya yenibahar kullanılan dolmalarda kakule de kullanılabilir diye düşünüyorum.


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder