23 Mart 2014 Pazar

Çikolatalı Kek

Kek bizim evin sevilen hamur işlerinden, o yüzden sık yapılıyor. Keki en çok çocuklar yediği için onların zevkine göre hazırlıyorum. Onların bu konudaki zevki ise oldukça tutucu: kuru yemiş, meyve veya ağızlarına gelebilecek başka bir şey olmamalı kekin içinde. (Bunun tek istisnası damla çikolata.) Bu nedenle blogda kek ve kurabiyeler bölümünde, elmalı tarçınlı kek dışında hepsi çocukların damak zevkine göre ekstra malzemesiz. 
 

Bu hafta farklı nasıl bir kek yapabilirim diye düşünürken, çikolata kullanmak aklıma geldi. Beğenmezlerse diye endişe ettim ama yine de denemek istedim, yoğun çikolatalı bir kek fikri hoşuma gitti.
Daha önce televizyonda mikser kullanmadan kek yapıldığını görmüştüm, öyle bir şey denemek istedim. Sonuçta biraz gördüklerimin etkisiyle, biraz da fikir yürüterek çikolatalı keki yaptım. Neyse ki deneme başarıyla sonuçlandı ve herkesin onayından geçti, hatta oğlumun beslenme çantasına bile girdi.
Yoğun kıvamlı bir kek olmasını bekliyordum ama neredeyse bulut kıvamında, yumuşak ve hafif bir kek oldu; çikolata tadı baskın olmayan, sünger dokulu bir kek. Üzerine eritilmiş çikolata gezdirerek servis yaptım, çok yakıştı.
Bu sefer denemedim ama bir dahaki sefere keki fırından çıkarınca üzerine bir bardak soğuk süt eklemeyi düşünüyorum. Bence ıslak kek için iyi bir potansiyeli var.

Malzemeler (26 cm.lik kelepçeli kek kalıbı için)
200 gr bitter çikolata
200 gr tereyağı
4 adet  yumurta
2 yemek kaşığı pudra şekeri
1,5 su bardağı un (150 gram)
1 paket kabartma tozu
1 adet portakal veya limon kabuğu rendesi (ben limon kullandım)
Üzeri için (istenirse)
Eritilmiş çikolata
Yapılışı
1. Fırını 180 derecede ısıtın.
2.Çikolata ve tereyağını ısıya dayanıklı cam bir kaba koyun ve bir çaydanlığın üzerinde kısık ateşte benmaride eritin.
3. Çikolata eriyince kaseyi ocaktan alın.

4. Üç dakika kadar bekledikten sonra yumurtaları teker teker kırın. Her yumurtayı kırdıktan sonra tahta kaşıkla karıştırın.
5. Şeker, un, kabartma tozu ve limon kabuğu rendesini ekleyip tahta kaşıkla tüm malzemeyi bütünleştirin.
6. Tabanına yağlı kağıt serilmiş 26 cm. çapındaki kelepçeli kek kalıbını tereyağıyla yağlayın ve unlayın. Karışımı kalıba yayın, kaşıkla düzelttikten sonra fırına verin.
7. Önceden ısıtılmış fırında 20 dakika civarında kontrollü olarak pişirin.
8. Fırından aldığınız keki oda ısısında soğumaya bırakın. İsterseniz üzerine eritilmiş çikolata gezdirerek servis yapın.
Not
- Fırına göre değişir ama bu kekin pişmesi benim fırınımda 25 dakikayı geçmedi. İçinde süt, yoğurt gibi sıvı malzeme olmadığı için diğer keklere göre daha çabuk piştiğini düşünüyorum. O yüzden sık kontrol etmekte yarar var.
- Bu kekte pasta çikolatası kullandım. Tatlılarda kullandığım çikolatayı Beğendik’ten alıyorum. 
- Yuvarlak kalıpta pişmesine rağmen, keki küçük kare dilimlere ayırarak servis yaptım. Bu şekilde porsiyon ayarlaması daha rahat oluyor. Bu ölçülerden 10-12 kişilik kek çıkıyor.


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder