3 Mart 2014 Pazartesi

Maş Piyazı

Yeni bir gıda keşfiyle karşınızdayım: Maş Fasulyesi. Bu minik yeşil fasulyeler arkadaşım Zeynep’in hediyesi. Kendisi çok beğenmiş, tadına bakmam için bana da verdi sağolsun.
Maş fasulyesinin kökeni Güneydoğu Asya ama Avrupa ve ABD’nin sıcak yerlerinde de tarımı yapılıyor. Son derece besleyici olan bu bakliyat, özellikle lifler ve C vitamini yönünden zengin.








Zeynep’in tavsiyesi üzerine Maş fasulyesini salatada kullandım. Çocukların da severek yediği lezzetli, doyurucu ve besleyici bir salata oldu. Tarifin ismi, bizdeki fasulye piyazına benzemesinden kaynaklanıyor .
Maş piyazını yaptıktan sonra instagramda paylaştığım fotoğrafa sevgili Tuba’dan müjdeli bir yorum geldi. Makarna Lütfen sitesinin kurucusu ve makarnalarını iç huzuruyla tükettiğimiz Tuba, Maş fasulyesi de tedarik edecek bizlere artık. Doğal yetiştirilmiş fasulyeler olduğunu da belirteyim.
Fazla baskın bir tadı olmayan Maş fasulyesi, yemek ve salataların dışında tatlılarda da kullanılıyormuş Asya mutfağında. İlk adımı piyazla attık ama çocuklar beğendiğine göre önümüzdeki günlerde başka tarifler de gelebilir.
Bu sefer Maş fasulyesini közlenmiş kırmızı biber, yeşil soğan ve semizotuyla kullandım. Farklı malzemeler düşünülebilir ama fazla karışık olmasından kaçınmak gerekir. Bazen fazla malzeme kullanmak ideal bütünlüğü bozuyor gibi geliyor. Benim mutfak anlayışım sadelik ağırlıklı olduğu ve çocukların da beğenisi bu yönde geliştiği için bizim tercihimiz sade lezzetlerden yana.
Maş piyazına aşağıdaki malzemelerin dışında dereotu da yakışabilir. Bu sefer evde olmadığı için deneyemedim ama bir daha ki sefere 4-5 dal kıyılmış dereotu eklemeyi düşünüyorum.


Malzemeler (6 kişilik)
Bir kâse Maş fasulyesi ( 200 gr kadar/Bir gece önceden suda bekletilmiş)
5 adet yeşil soğan
4 adet közlenmiş biber turşusu
1 kase semizotu
1 limon suyu
1 tatlı kaşığı sirke
Zeytinyağı
Tuz
Kuru maş fasülyesi taneleri
Yapılışı
1. Maş fasulyesinin suyunu süzdükten sonra üzerini geçmeyecek kadar su ekleyin ve 5-7 dakika arası kaynatın. Bu suyu süzün.
2. Daha az su ekleyip yine beş dakika kaynatın ve kalan suyunu süzün.
3. Kırmızı biberleri küp şeklinde, semizotu ve yeşil soğanı ince doğrayın.
4. Salata malzemelerini bir karıştırma kabına alın, üzerine limon suyu, sirke, tuz ve zeytinyağını ekleyip karıştırarak servis yapın.

Not

Pişirme yöntemi olarak Maş fasulyesinin bizdeki fasulyeden tek farkı iki kez kaynatılması. Ama bizdeki bakliyatlara göre daha yumuşak olduğu için düdüklü tencere gerektirmiyor ve kısa sürede pişiyor. 


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder