26 Ocak 2016 Salı

Portakallı İrmik Helvası

İrmik helvasını portakal suyuyla hazırlama fikri arkadaşım Fatma’dan. Portakal suyunun irmik helvasına yakıştığın söyleyince denemek istedim.



Süt yerine portakal suyu kullanınca, helvanın geleneksel malzemesi fıstığı da portakal ve limon kabuğuyla değiştirdim. Portakal suyu ve kabuğu, helvaya turunçgiller lezzetinin yanı sıra çok hoş bir koku verdi. Bu şekilde hazırlanan irmik helvasının daha aromatik olduğunu söyleyebilirim.

Klasik irmik helvasında yaptığım gibi, bu helvada da şekeri ayrı ekledim. Bence irmik helvası şekeri ayrıca eklendiğinde daha güzel oluyor. Şekeri süt veya suyun içinde eritme tekniği de yaygın olarak kullanılıyor ama benim tercihim bu değil. Şekeri ayrı koyup helvaya yedirdikten sonra suyu eklediğinizde helvanın kıvamını güzelleştiriyor.

İrmik helvasında geleneksel yöntem sizin için vazgeçilmez değilse, turunçgiller desteğine bir şans vermenizi öneririm. Portakal ve irmik birbirine uyumlu malzemeler ve sonuçta ortaya çıkan, lezzetli bir bileşim oluyor.


Malzemeler (6-8 kişilik)
300 gram irmik ( yaklaşık 2 su bardağı)
150 gram tereyağı
260 gram toz şeker (1,5 su bardağı)
800 ml. Portakal suyu (4-5 portakaldan çıkıyor, 4 su bardağı)
1 limon kabuğu rendesi
1 portakal kabuğu rendesi

Yapılışı
1. Portakalların suyunu sıkın. Bir portakalın ve bir limonun kabuğunu rendenin ince tarafıyla rendeleyin. Kabukları rendelerken sadece üst kısımları almaya, derin rendelememeye dikkat edin.
2. İrmik ve iri parçalar halinde kestiğiniz tereyağını bir tencereye alın ve orta ateşte sık karıştırarak irmiğin kavrulmasını sağlayın.

3. İrmiğin rengi açıktan biraz daha koyu kahverengiye dönünce şekeri ekleyin ve arada karıştırarak şekeri helvanın içinde eritin.
İrmiğin rengi bu kadar koyulaşana kadar kavrulması gerekiyor.
4. Portakal suyu ile limon ve portakal kabuğunu karışıma ekleyin. Toz şeker kırıntısı kalmadığından emin olmak için iyice karıştırın. Kırıntı kalmadığından emin olduğunuzda ocağı en kısık duruma getirin ve tencerenin kapağı kapalı olarak suyunu çekene kadar pişirin.



5. Helvayı ocaktan aldıktan sonra demlenmesi için yarım saat kapağı kapalı şekilde bekletin. Bu esnada tencere kapağının altına bir kağıt havlu koyabilirsiniz.
6. Helvayı ılık veya soğuk olarak servis yapın.

Not
Benim kullandığım portakallar tatlı olduğu için şekeri azalttım. Siz isterseniz iki su bardağı toz şeker kullanabilirsiniz.



Hiç yorum yok :

Yorum Gönder