4 Ocak 2016 Pazartesi

Islak (Brownie) Kurabiye

Islak kurabiye veya brownie kurabiye isimleriyle bilinen son dönemin gözde kurabiyeleri, arkadaşım Sultan sayesinde benim de arşivime girdi. İlk kez onda denediğim bu kurabiyeyi çocukların seveceğine inancım tamdı. Yanılmadığımı söyleyebilirim. Ağızda dağılan ve yumuşacık bu kurabiyeler “içinde hiçbir şey olmayan” lezzetleri tercih eden çocukların çok hoşuna gitti. Öyle beğendiler ki, aynı hafta içinde iki kez yaptım.


Islak kurabiyeyi ilk denemem tarif sahibi arkadaşımla atölye şeklinde oldu. İkinci denemeyi çocuklarla yaptık.

İki denemede farklı şekilde yaptığım şekerli suya batırma işlemi kurabiyelerin kıvamını etkiliyor. İlk denemede kurabiyeleri fırından çıkardıktan sonra beş dakika bekletip şerbete batırdım. Kurabiyeler gevrek oldu. İkinci yapışımda kurabiyeleri fırından çıkardıktan sonra üç dakika beklettim ve şerbette biraz daha fazla tuttum. Bu şekilde daha çok şerbet çeken kurabiyeler oldukça yumuşak bir kıvam aldı.

Ben kurabiyenin gevrek halini beğendim, çocukların tercihi ise yumuşak olanlardan yanaydı. Yumuşak olanların tek dezavantajı fazla taşımaya gelmemeleri. Dağılmıyorlar ama başka bir yere götürülürken rahat taşınır mı bilemiyorum. Halbuki daha az şerbetli olanlarda böyle bir sorun yok, kurabiye kutusuna koyup istediğiniz yere götürebilirsiniz.

Sonuç olarak deneyen herkes tarafından beğenilen ıslak kurabiye, kakaolu tatlıları sevenlere göre. Sıcak kurabiyelerin ıslatılması kakao tadını yoğunlaştırıyor ve ağızda dağılan bir kıvam veriyor.

(Bu tarif ilk kez yemek.com'da yayınlandı.)

Malzemeler (25 kurabiye için)
125 gram tereyağı (oda ısısında yumuşamış)
120 ml. sıvı yağ (Yaklaşık 1 küçük çay bardağı)
1 adet yumurta
100 gram pudra şekeri (1 su bardağı)
4 yemek kaşığı toz kakao
1 tatlı kaşığı vanilya özütü veya aynı miktarda vanilya şekeri
300 gram beyaz un (3 su bardağı)
1 paket kabartma tozu

Şurubu için
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı oda ısısında su

Servis için
1 yemek kaşığı Hindistan cevizi rendesi

Hazırlanışı
1. Fırını 180 derecede ısıtın.
2. Bir karıştırma kabına yağları koyun, yumurtayı kırın, pudra şekeri, kakao ve vanilyayı ekleyin ve parmak uçlarınızla tereyağını ezerek malzemeleri karıştırın.
3. Un ve kabartma tozunu ekleyin ve hamur bütünleşene kadar yoğurun.

4. Bir fırın tepsisine yağlı kağıt yerleştirin. Hamurdan ceviz iriliğinde parçalar koparıp, avucunuzun içinde yuvarlayın. Yuvarladığınız hamurun ortasına parmağınızla hafifçe bastırıp düğme şekli verin ve fırın tepsisine dizin.
5. Önceden ısıtılmış fırında kurabiyeleri 20-23 dakika kadar pişirin. Üstleri çatlayınca fırından alın.


6. Bu esnada şerbeti hazırlayın. Yayvan bir kaseye toz şekeri ve suyu koyun. Şeker tamamen eriyene kadar karıştırın.
7. Kurabiyelerin ilk sıcağının geçmesi için 3 dakika bekletin. Her bir kurabiyenin altını ve üstünü şekerli suya batırıp tepsiye dizin.
8. Şerbeti içine çekmesi için en az yarım saat beklettikten sonra üzerlerine Hindistan cevizi serperek servis yapın.

Not
Sıvı yağ olarak benim tercihim zeytinyağı.

Tarifte kullandığım su bardağı, 200 ml.lik standart su bardaklarından. Sıvı yağı ölçtüğüm çay bardağı ıse, aida bardak olarak isimlendirilen büyük çay bardaklarından daha küçük. Aida bardakların bir küçük boyu diyebiliriz. 


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder