18 Ocak 2016 Pazartesi

İskoç Bisküvisi

İskoç bisküvisi, seneler önce birkaç kez yaptığım, sonra unuttuğum tariflerden biri. Geçenlerde yeniden aklıma geldi. Evimizin en büyük kek/kurabiye müşterisi oğlumun hoşuna gideceğini düşündüm. Yanılmadım da:) Kek ve kurabiyede karmaşayı sevmeyen oğlum, birkaç malzemeli bu kurabiyeyi çok beğendi.


İskoç bisküvisi aslında Batı mutfağının “shortbread” adı verilen yumurtasız kurabiye türünün bir örneği. Klasik shortbread’den farkı, pirinç unu kullanılması. Emek yoğun bir kurabiye değil, bütün olarak pişirildiği için hazırlaması son derece kolay.

Ağızda dağılan, yumuşak kurabiyeleri seviyorsanız ve her zaman yaptıklarınızdan farklı bir kurabiye denemek isterseniz İskoç bisküvisini not etmenizi öneririm. Gayet kolay bir hazırlıkla, epeyce övgü alacağınızı söyleyebilirim.

(Bu tarif ilk kez yemek.com’da yayınlandı.)

Malzemeler (20 adet)
250 gram tereyağı (oda ısısında yumuşamış)
125 gram toz şeker (Yaklaşık 7 yemek kaşığı)
100 gram pirinç unu (Yaklaşık 6 yemek kaşığı)
260 gram un (2,5 su bardağı)
1 tatlı kaşığı vanilya özütü veya aynı miktarda vanilya şekeri
1 tutam tuz

Servis için
Pudra şekeri

Yapılışı
1. Fırını 150 derecede ısıtın.
2. Bir karıştırma kabında yumuşak tereyağı ve toz şekeri iyice bütünleşene kadar mikserle çırpın.
3. Tereyağı-şeker karışımına un, pirinç unu, vanilya ve tuzu ekleyin ve hızla yoğurun. Malzemeler bütünleşip yumuşak bir hamura dönüşünce yoğurmayı bırakın.
4. 30-32 cm. çapında yuvarlak bir fırın tepsisinin tabanını ve kenarlarını yağlı kağıtla kaplayın. Hamuru tepsinin ortasına koyarak ellerinizle kenarlara doğru yayın. Kurabiye hamurunun tepsinin tamamına eşit biçimde yayılmasını sağlayın.
5. Önceden ısıttığınız fırında 50-55 dakika kadar pişirin. Pişen kurabiyeyi hemen fırından alarak serin bir yerde bir saat kadar dinlendirin.
6. Soğuyup dinlenen kurabiyeleri bıçakla kare dilimlere bölün. Üzerlerine pudra şekeri serperek servis yapın.

Notlar
Bu tarifte tereyağının oda ısısında olması malzemelerin bütünleşmesi açısından önemli. Soğuk tereyağıyla hazırlarsanız aynı sonucu vermeyecektir.

Yuvarlak tepside pişirdiğiniz İskoç bisküvisini arzu ederseniz pasta şeklinde dilimleyebilir, üzerine eritilmiş çikolata gezdirerek servis edebilirsiniz. 


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder