23 Ocak 2016 Cumartesi

Süt Reçeli Dondurması

Sonunda ilk ev dondurmasını yaptım. Geleneksel anlamda süt, salep, şeker birleşiminden oluşan bir dondurma değil ama yine de lezzetli ve iç ferahlatıcı. Üstelik çok pratik.


Bu şekilde dondurma yapma fikrine bir süredir yemek videolarında denk geliyordum. Çoğunlukla yoğunlaştırılmış sütle hazırlanan bu tür dondurmaların yapımı kolay ve malzeme listesi sade. Ama ben evde yoğunlaştırılmış süt yapmayı denemedim. Böyle bir malzemenin hazırının ne kadar katkılı olacağını tahmin ettiğim için onun yerine alternatif bir malzeme kullandım: süt reçeli.

Süt reçeli de bir tür yoğunlaştırılmış süt olduğu için dondurmaya yakışacağını ve kıvam vereceğini düşündüm. Öyle de oldu.

Süt reçelini tek bir malzeme kabul ederseniz bu dondurma üç malzemeli. Diğer malzemeler şekersiz krema ve vanilya özütü. Tek yapmanız gereken bu üçünü bir araya getirip çırpmak ve derin dondurucuda sekiz saat bekletmek. Ev yapımı dondurmanızı hazırlamak bu kadar kolay.

İzleyici yorumlarına gelecek olursak, çocukların bu dondurmayı beğeneceğini tahmin ediyordum zaten ama oğlumun beğenisi tahminlerimin ötesinde oldu. Kendisi dondurmayı “aşırı güzel” kelimeleriyle nitelendirdi.

Tarife geçmeden önce, vanilya özütünün de bu dondurmaya en az süt reçeli kadar katkısı olduğunu belirtmek istiyorum. Vanilya özütü ülkemizde kolay bulunmuyor, üstelik pahalı. Vanilya özütünüz yoksa vanilya çubuğu kullanabilirsiniz. Evde kendinizin hazırladığı vanilya şekeri varsa o da olur.

Malzemeler
250 ml. Süt reçeli (Soğuk olarak kullanılacak, süt reçelinin tarifine şuradan ulaşabilirsiniz.)
2 kutu şekersiz krema (200 ml.lik iki kutu)
1 yemek kaşığı vanilya özütü (1 vanilya çubuğu veya 1 yemek kaşığı vanilya şekeri de kullanabilirsiniz.)

Yapılışı
1. Kremaları bir çırpma kabına boşaltın. Mikserle krem şanti kıvamına gelene kadar birkaç dakika çırpın.

2. Yoğunlaşan kremaya süt reçeli ve vanilya özütünü ekleyin. Malzemeler bütünleşene kadar mikserle çırpın.



3. Dondurmayı yayvan bir metal veya porselen kaba alın. Üzerini strech filmle kapatın ve derin dondurucuda sekiz saat beklettikten sonra servis yapın.

Not
Süt reçelini yukarıda bağlantısını verdiğim tarife göre yaparsanız ölçmenize gerek yok, hepsini kullanabilirsiniz.


Süt reçelini hazırladıktan hemen sonra değil, en azından oda ısısına geldikten sonra kullanmalısınız. 

Gün ışığını kaçırmamak için bekleme süresinden biraz kısalttım. O yüzden yumuşak görünüyorlar. Tam süresinde bekletince kıvamı daha güzel oluyor.



Hiç yorum yok :

Yorum Gönder