12 Ocak 2016 Salı

Kıymalı Karnıyarık Böreği

Kıymalı börek, bu kategoride öncelikli tercihim değildir aslında. Sıralama yapmam gerekirse patatesli börek birinci, peynirli börek ikinci sırada yer alır. Yine de arkadaşım Fatma karnıyarık böreğinden bahsedince fikir cazip geldi, bir değişiklik yapıp denemek istedim.



Mutfağımızın ünlü yemeklerinden biriyle görüntü benzerliği taşıyan karnıyarık böreği, kıymalı börek için ideal bir tarif. Hazırlaması pratik, görüntüsü güzel, çocukların damak zevkine hitap ediyor, daha ne olsun:)

Tercihiniz kıymalı değilse bu böreği başka iç malzemesiyle de hazırlayabileceğinizi hatırlatarak tarife geçeyim.

(Bu tarif ilk kez yemek.com'da yayınlandı.)

Malzemeler (16 adet)
4 adet hazır yufka

İç malzemesi
250 gram dana kıyma
2 adet orta boy kuru soğan
3 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı domates salçası
1 çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber
1 tatlı kaşığı tuz

Sos malzemesi
50 gram eritilmiş tereyağı
1 adet yumurta
100 ml. su (Yaklaşık yarım su bardağı)

Servis için
Domates, dereotu veya maydanoz

Hazırlanışı
1. Böreğin iç malzemesini hazırlamak için bir tavada kıymayı zeytinyağında birkaç dakika kavurun. Kıymanın rengi dönünce ince doğradığınız veya rendelediğiniz kuru soğanları ekleyin. Soğanlar diriliğini kaybeden kadar kavurun. Salça ve baharatları ekleyin ve salça kavrulunca ocağı kapatın. Tuzunu atıp karıştırın. Börek içini serin bir yerde soğumaya bırakın.
2. Sos için bir kasede yumurtayı çırpın, eritilmiş ılık tereyağını ve suyu ekleyin ve karıştırın.
3. Tezgaha bir yufkayı düzgünce yayın. Sostan birkaç yemek kaşığı alarak yufkanın üzerine dökün ve kaşığın arkasıyla eşitçe yayılmasını sağlayın. İkinci yufkayı yağlanmış yufkanın üzerini kaplayacak şekilde örtün.



4. İkinci yufkayı serdikten sonra yufkayı önce ikiye sonra dörde bölün. Her bir parçayı bir daha ortadan ikiye keserek sekiz parça elde edin.

5. Soğuyan iç harçtan her bir parçanın geniş tarafına yaklaşık bir yemek kaşığı gelecek şekilde koyun. Geniş kenarından tutarak kenarları ortaya doğru biraz katlayın, sonra geniş kenardan uca doğru sarın. Böreği sıkı sarmamaya, biraz gevşek bırakmaya özen gösterin.




6. Aynı işlemi diğer iki yufka için de tekrar edin.
7. Börekleri yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine yerleştirin. Böreklerin her birinin ortasını bıçakla birkaç santimetre uzunluğunda kesin ve kestiğinizi yeri elinizle hafifçe ayırın.

8. Kalan sosu fırça yardımıyla böreklerin üzerine sürün.
9. 180 dereceye ayarladığınız fırında böreklerin altı ve üstü kızarana kadar yarım saat civarında pişirin.
10. Pişen börekleri fırından çıkarıp oda ısısında soğumaya bırakın. Arzuya göre böreklerin ortasına dilimlenmiş domates ve dereotu veya maydanoz yerleştirerek servis yapın.

Notlar
Börek piştikten sonra fırında soğumaya bırakmayın. Sıcak fırında kalan yufka böreği hamursu bir kıvam alacaktır. Bu nedenle börekler pişer pişmez mümkünse serin bir yerde oda ısısına gelmelerini sağlayın.

Arzu ederseniz böreklerin üzerine çörekotu veya susam serperek fırına verebilirsiniz. 

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder