26 Ocak 2016 Salı

Nohutlu Romanesko Salatası

Romanesko veya dilimize çevrilmiş haliyle piramit karnabahar yeni keşfettiğim bir sebze. Birkaç kez alışveriş yaparken denk gelmiş ama alma isteği duymamıştım. Geçenlerde brokoli alırken yine gözüme çarptı. Bu defa en azından ne olduğunu öğreneyim diye satıcıya sordum. O da hem lezzetini hem de az bulunurluğunu vurgulayınca bir tane aldım.



Blogu takip edenler bilir, brokoli evimizde çok sevilir. Haşlanmış ve sadece tuz ve zeytinyağıyla çeşnilendirilmiş brokoliyi çok seven çocukların şanslı annesiyim ben:) Durum böyle olunca piramit karnabahardan da gözüm korkmadı açıkçası. İlk denemede tadını tam alabilmek için brokoli gibi az suyla haşladıktan sonra, tuz ve zeytinyağı ekleyerek servis ettim. Çocuklar beni yanıltmadı, piramit karnabaharı da severek yediler.

Görüntüsü brokoliye kıvamı ve tadı karnabahara daha yakın olan romanesko, turpgiller familyasına mensup sebzelerden biri. Mensup olduğu ailenin diğer üyeleri gibi son derece besleyici ve şifalı bir sebze. C, A ve K vitaminleri yönünden zengin bir kaynak olarak görülen piramit karnabahar, folik asit, demir, manganez, karoten, çinko ve Omega-3 yağ asitleri içeriyor. Düşük kalorisi ve yüksek lif içeriği piramit karnabaharı sağlıklı beslenme diyetlerinin gözde besinlerinden biri haline getiriyor.

Piramit karnabaharın dikkat çekici özelliklerinden biri göz alıcı görüntüsü. Brokolinin görüntüsü kimilerine itici geliyor ama bu sebzede böyle bir sorun olacağını sanmıyorum. Bütün olarak görünümü de, kesildiğindeki hali de göze hitap ediyor.


Evdeki ilk denemesini başarıyla geçtikten sonra, bu besleyici ve şifalı sebzenin başrolde olduğu yeni yemekler düşünmek kaçınılmazdı. İlk deneme salata oldu. Salatayı yaparken elimin altındaki malzemeleri kullandım. Derin dondurucuda haşlanmış nohut vardı, onu çıkarınca aklıma tahin kullanmak geldi, tahin susamı çağrıştırdı derken nohutlu romanesko salatası ortaya çıktı. Salatada bakliyat kullanmayı seviyorum, hem lezzetini hem de doyuruculuğunu artırıyor. Blogda bu şekilde paylaştığım birçok tarif var. Salatalarda kullanılmak üzere derin dondurucuda haşlanmış bakliyat poşetleri bulundurmaya gayret ediyorum.

Nohutlu romanesko salatasına dönecek olursak, nohut, tahin, susam, ceviz ve diğer ekstralar bu salatayı turbo moduna yükseltti diyebilirim. Görüntüsü güzel ve lezzetli bir salata oldu. Salata sosuna haşlanmış romanesko ekleyince sosun lezzeti derinleşti.

Biz de çok beğenilen romanesko salatasını bu faydalı sebzeyle tanışmak için pratik bir başlangıç tarifi gibi düşünebilirsiniz. Ayrıca, güzel görüntüsüyle yemek davetlerinde şık bir salata olarak servis edebilirsiniz.

(Bu tarif ilk kez yemek.com'da yayınlandı.)

Malzemeler (4 kişilik)
Bir kök piramit karnabahar (500-600 gram civarında)
100 ml. Su
1 tatlı kaşığı tuz
1 su bardağı haşlanmış nohut
5 adet cevizin içi
1 tatlı kaşığı susam

Sosu için
2 parça haşlanmış piramit karnabahar
1 yemek kaşığı tahin
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı elma sirkesi
1 adet limonun suyu
1 tatlı kaşığı tuz

Yapılışı
1. Piramit karnabaharı uzunlamasına ikiye bölerek kök ve yaprak kısımlarını ayıklayın. Küçük parçalara bölün.

2. Piramit karnabaharı haşlayacağınız yayvan bir tencereye su ve tuzu koyun, karnabahar parçalarını yerleştirin. Tencerenin kapağını kapatın ve orta ateşte haşlayın. Su kaynamaya başladıktan sonra beş dakika orta ateşte tutun ve ocaktan alın. Kalan suyunu süzdürün ve soğutun.

3. Sos için haşlanmış piramit karnabahar parçalarından ikisini alın, diğer malzemeleri üzerine ekleyip blenderdan geçirerek pürüzsüz bir karışım haline getirin.
4. Yapışmaz bir tavayı iyice ısıtın. Susamı ekleyip, susamlar açık kahverengi olana kadar kavurun.
5. Servis tabağına haşlanmış piramit karnabaharları, nohutu, elinizle iri parçalar halinde kırdığınız ceviz içini ve susamı ekleyin. Salatanın sosunu üzerine döküp karıştırdıktan sonra servis yapın. 


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder