1 Şubat 2016 Pazartesi

Kestaneli Trüf (Truffle)

Kestaneyle tatlı yapmayı ne zamandır istiyordum. Kestaneyle çikolatayla uyumunu düşününce çikolatalı bir tatlı fikri belirdi. Ev yapımı çikolatalı tatlıların en pratiklerinden biri trüf. Üstelik kalan kekleri değerlendirmenin de iyi bir yolu. Evde yapılan keklerin son birkaç dilimi bazen talep görmeyebiliyor. Bu durumda ben bayatlamış kekleri buzdolabı poşetiyle derin dondurucuda saklıyorum. Dondurulmuş kekleri hem trüf hem de kektop için kullanıyorum.


Kestaneyle trüf yapmaya karar verince derin dondurucuda bulunan bayat kekleri çıkardım. Krema yerine süt ve şeker kullandım.

Bu tatlının en uğraştırıcı tarafı haşlanan kestanenin kabuğunun soyulması. Çünkü dış kabuğun yanında bir de iç kabuğu var. Ama kestane iyi haşlanırsa kabuğu gayet rahat soyuluyor. Zaten bu tarif için yarım kilo kadar kestane kullanılıyor. Yani, soyması göz korkutacak bir miktar değil.

Kestaneli trüfü yaptıktan sonra pek çok kişiyle paylaşma fırsatım oldu. Epeyce beğenildi. Kestane gerçekten çikolatayla iyi giden bir tat. Trüflerin bazılarını Hindistan cevizi rendesine buladım. O şekilde de lezzetli oldu. Bazı arkadaşlarım minik kestaneli topların ev yapımı olduğuna inanmakta zorluk çektiler. Bu durumda bunu iltifat olarak algılamak gerekiyor sanırım:)

(Bu tarif ilk kez yemek.com’da yayınlandı.)


Malzemeler (30 civarında trüf için)
300 gram kestane püresi (yaklaşık 500 gram kestaneden elde ediliyor)
200 ml. süt (1 su bardağı)
3 yemek kaşığı toz şeker
3-4 dilim bayat kek

Üzeri için
200 gram bitter çikolata
4 yemek kaşığı Hindistan cevizi rendesi

Yapılışı
1. Kestane püresini hazırlamak için kestanelerin üzerlerine bıçakla derin kesikler yapın. Kestaneleri üzerlerini geçecek kadar suyla yumuşayana kadar haşlayın.
2. Haşlanan kestanelerin suyunu süzdürüp soğuk sudan geçirdikten sonra dış ve iç kabuğunu soyun.
3. Soyulmuş kestaneleri çatalla veya patates eziciyle ezin.
4. İçine şeker eklediğiniz sütü bir sos kabında ısıtın. Kaynadıktan sonra sütün koyulaşması için 5-7 dakika daha kısık ateşte ocakta tutun.
5. Sıcak sütü ve elinizle ufaladığınız kek parçalarını kestane püresine ekleyip bütünleşene kadar yoğurun. Karışımı yarım saat buzdolabında dinlendirin.
6. Çaydanlık gibi bir kabın dibinde su kaynatın. Bir sos kabına elinizle böldüğünüz çikolata parçalarını koyun. Çikolatayı benmari usulü eritmek için sos kabını kısık ateşteki çaydanlığın üzerine koyun ve arada karıştırarak çikolatanın tamamen erimesini sağlayın.
7. Buzdolabında soğuttuğunuz karışımdan cevizden biraz küçük parçalar koparın ve avucunuzun içinde yuvarlayarak top yapın.
8. Kestaneli topları bir kaşık yardımıyla eritilmiş çikolataya batırdıktan sonra, fazla çikolatayı kaşıkla süzdürün ve çikolatalı topları yağlı kağıt serilmiş bir tabağa dizin. Arzu ederseniz çikolataya batırdığınız topların bir bölümünü Hindistan cevizine bulayabilirsiniz.
9. Kestaneli trüfleri buzdolabında çikolatanın sertleşmesi için bir saat beklettikten sonra servis yapın.

Not

Evde bayat kek yoksa, bu tatlıyı pötibör veya tam buğday bisküvisiyle de hazırlayabilirsiniz. 


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder