28 Aralık 2015 Pazartesi

Alabaş (Kohlrabi) Çorbası

Alabaş yeni tanıştığım bir sebze. Sebze reyonlarında genellikle turpların yanında bulunduğundan zaman zaman dikkatimi çekiyordu. Ben turp ailesinin bir alt türü olduğunu düşünüyordum, diğer türlerine alışık olduğum için almamıştım.



Geçenlerde denemek için bir tane aldım. Niyetim salata malzemesi olarak kullanmaktı. Salataya rendelerken tadına baktığımda lezzet olarak turptan çok lahanaya benzediğini fark ettim. Kendine has, hafif bir tatlılığı var. Hakkında biraz araştırma yapınca Alman ve Avusturya mutfağında yaygın kullanılan, çeşitli yemekleri yapılan bir sebze olduğunu öğrendim.

Bizde henüz yeterince tanınmayan alabaş,  lahana ailesinden. Yer lahanası, kohlrabi, Alman turpu gibi isimlerle de bilinen alabaş; çiğ veya pişmiş olarak tüketilebiliyor. Aynı aileyi paylaştığı lahana, brokoli, karnabahar gibi son derece besleyici bir gıda. Potasyum bakımından zengin olan alabaş, C ve B6 vitaminleriyle magnezyum ve kalsiyum içeren önemli bir kaynak olarak görülüyor.

Sosyal medyada alabaşla ilgili paylaşımlara gelen yorumlar da bu besleyici sebzeyle ilgili öğrendiklerimi doğrular nitelikteydi. Alabaşın besleyici değerini vurgulamak için uzmanlar, "sebzelerin balık dengi" gibi ifadeler kullanıyor.

Salatada kullanımı gayet rahat olan bu sağlıklı sebzeyle bir şeyler yapmak istedim. Aklıma ilk gelen çorba oldu. Geçen sene denediğim yer elması çorbasının başarısı, bu girişim konusunda cesaret verdi. Yer elması çorbasının içeriğini sade tutmuştum, alabaş daha zengin olsun istedim. biraz Asya esintili olsun diye Asya mutfağının lezzetli üçlüsü soğan-sarımsak-zencefil kullandım. Çorbaya rengini zerdeçal verdi. Süt ilavesiyle zengin, besleyici ve kışa yakışan bir çorba oldu.

Çorbaya tek veto kızımdan geldi. Lahana çorbasına yakın buldum bu çorbayı ben çok beğendim. İflah olmaz bir sebze sever olduğum için benim sebze çorbasını beğenmem sıra dışı sayılmaz ama oğlum ve arkadaşının da beğendiğini söylemeden geçmeyeyim.

Alabaşla henüz tanışmadıysanız, çorbası iyi bir başlangıç tarifi sayılabilir. Enerji verici ve şifalı gıdalara ihtiyaç duyduğumuz kış mevsiminde, bu ihtiyaca cevap veren farklı bir lezzet denemek isteyenlere bu çorbayı öneririm.

(Bu tarif ilk kez yemek.com’da yayınlandı.)

Malzemeler (8 kişilik)
2 adet beyaz alabaş

Alabaş nasıl bir sebze diye merak edenler için bu görüntüyü de paylaşayım.

3 yemek kaşığı zeytinyağı
1 adet kuru soğan
3 diş sarımsak
Küçük bir kök taze zencefil (10 gram kadar veya başparmak büyüklüğünde)
1,5 yemek kaşığı un
1 tatlı kaşığı toz zerdeçal
1 su bardağı süt
6 su bardağı su
1 çay kaşığı toz karabiber
Tuz

Hazırlanışı
1. Alabaşı soyup küp şeklinde doğrayın.


3. Soğan, sarımsak ve zencefilin kabuğunu soyun. Soğan ve sarımsağı ince doğrayın. Zencefili rendenin ince tarafıyla rendeleyin.
3. Çorbayı pişireceğiniz tencereye zeytinyağı, soğan, sarımsak, zencefil ve zerdeçalı koyun ve orta ateşte bir-iki dakika soteleyin.
4. Tencereye unu ilave edin ve karıştırın. Doğranmış alabaş parçalarını tencereye alın ve bir-iki dakika daha soteleyin.
5. Süt ve suyu ekleyip çorbayı kaynamaya bırakın.
6. Kaynadıktan sonra on dakika daha ocakta tutun.
7. Ocağı kapatın. Karabiber ve tuzu ekledikten sonra çorbayı blenderdan geçirerek servis yapın. 

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder