20 Temmuz 2015 Pazartesi

Yufkalı Süt Turtası (Ruffled Milk Pie)

Biscotti için Annabel Langbein’in tarifini ararken tesadüfen videosuna denk geldiğim yufkalı süt turtası bayram tatlımız oldu. Yufkayla sütlü tatlının birleşimi olan bu tarif hem hafif görünüyordu hem de görüntüsüyle dikkat çekiciydi.


Yunan yemek yazarı Vefa Alexiadou, yufkalı süt turtasını Martha Stewart’ın programında yaptı. Bayram için nasıl bir tatlı hazırlasam diye düşünürken denk geldiğim bu tarifi denemeye karar verdim. (Tarifin videosuna şuradan ulaşabilirsiniz.)

Yufkalı süt turtası, custard türü bir kremanın yufkayla birleştirilmesinden oluşuyor. İki aşamada pişiriliyor ama kesinlikle çok pratik. Blogu takip edenler bilir, custard olarak isimlendirilen Batı mutfağının bol yumurtalı, sütlü tatlılarını çok severim ve fırsat buldukça yaparım. Geçenlerde paylaştığım Üç Katmanlı Kek ve blogun ilk tariflerinden Kremalı Turta bu kategorinin arşivime giren örneklerinden.

Yufkalı süt turtasını bayramdan önceki akşam yaptım. Yapıldığında sıcak olarak oğlum ve ben yedik. Aynı akşam ılıkken kız kardeşim yedi. Ertesi gün tatlı soğukken pek çok kişi denedi ve deneyen herkes beğendi. Üstü kıtır, altı krema kıvamındaki bu tatlı geniş bir çevrenin onayından geçti.

Tarifin orijinalinde tatlı üçgen dilimler halinde kesilerek servis ediliyor. Ama ben porsiyon kontrolü açısından kare ve daha küçük dilimlere böldüm. Bu şekilde daha pratik olduğunu düşünüyorum. Büyük fırın tepsilerinde hazırlanan yufkalı süt turtası, özellikle kalabalık konuk grupları için ideal.

(Bu tarif ilk kez yemek.com'da yayınlandı.)

Malzemeler (35-38 cm. fırın tepsisinde, 12 kişilik)
125 gram eritilmiş tereyağı
5 veya 6 adet yufka
1 tatlı kaşığı toz tarçın

Kreması için
700 ml. süt (3,5 su bardağı)
6 adet yumurta
250 gram toz şeker (1,5 su bardağı)
1 yemek kaşığı vanilya özütü (veya vanilya şekeri)

Üzeri için
Tarçın ve pudra şekeri

Yapılışı
1.  Fırını 180 derecede ısıtın. Eritilmiş tereyağının bir bölümüyle fırın tepsisini yağlayın.
2. Yufkaları ayırın. Her bir yufkayı tezgahın üzerine yayın. Üzerine erimiş tereyağını sürün. (Her bir yufka için 1-2 kaşık eritilmiş tereyağı kullanıp, tereyağını eşit olarak paylaştırmamız gerekiyor.) Yufkayı alttaki kenardan başlayarak toparlayın ve yelpaze görünümü almasını sağlayın.



3. Hazırladığınız ilk parçayı kendi çevresinde yuvarlayarak bir daire oluşturun. Bu daireyi tepsinin ortasına yerleştirin. Aynı şekilde hazırladığınız diğer parçayı ilk parçanın etrafına dolayın. Bu şekilde tüm yağlanmış yufka parçalarını merkezden çevreye doğru yerleştirerek tepsiyi doldurun.
4. Yufkaların üzerine bir süzgeç yardımıyla toz tarçını serpin ve tepsiyi önceden ısıtılmış fırında yufkalar kızarana ve sertleşene kadar 30-35 dakika civarında pişirin.

5. Yufkalar pişerken sütü bir tencereye alın ve kaynama noktasına gelene kadar ısıtın. Kaynatmadan ocağı kapatın.
6. Bir karıştırma kabına yumurtaları kırın ve çırpın. Toz şeker ve vanilyayı ekleyip karıştırın. Sıcak sütten kepçeyle azar azar alarak yumurtaların üzerine ekleyin. Diğer elinizle çırpmaya devam edin. Toz şeker karışımın içinde eriyene kadar birkaç dakika karıştırın.
7. Fırından aldığınız sıcak yufka tepsisinin üzerine sütlü karışımı kepçe yardımıyla dökün. 180 derece fırında yaklaşık yarım saat daha pişirin.
İlk pişirme işleminden sonra yufkalar ortaya doğru çekiliyor ve tepsinin kenarları boş kalıyor.

8. Piştikten sonra fırından aldığınız süt turtasının üzerine pudra şekeri ve tarçın serpin. Dilimleyerek sıcakken servis yapın.
Sütlü karışımı ekledikten sonra tepsinin tamamı yine doluyor.

Notlar
Tepsinizin ölçüsüne veya yufkaların kalınlığına göre 5 ya da 6 yufka kullanmanız gerekebilir. Ben 5,5 yufka kullandım.

Bu tatlının en ideali sıcak yenilmesi ama kalanı buzdolabında saklayıp soğuk olarak da tüketebilirsiniz. Servis sırasında üzerine yine pudra şekeri ve toz tarçın serpmek gerekiyor. 


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder