7 Temmuz 2015 Salı

Kabaklı Frittata

Çeşitli sebzelerle hazırlanan İtalyan omleti frittata nihayet benim de repertuarıma girdi. Mevsime uygun olarak frittatayı kabakla hazırladım. Tarifi yazana kadar iki kez yapma fırsatı bulduğum bu omlet evimizde epey sevildiğini rahatlıkla söyleyebilirim.


Normalde kabak yemeğine karşı herhangi bir ilgi göstermeyen çocuklar kabaklı omleti beğenerek yediler. Kabaklı frittata evimizde çocuklara kabak yedirmenin de yolu olacak gibi gözüküyor. Çocuklara sebze yedirme meselesi bazı aileler için sorunlu bir konu olabiliyor. Ben hiçbir sebze yemeğini yemeleri için çocukları zorlamadım. Sebzeleri yedirmenin başka şekilleri üzerine düşündüm daha çok. Sulu sebze yemeklerinin görüntüsü çocuklarıma pek cazip gelmediği için yemek istemiyorlardı. (Geçmiş zaman kullanıyorum çünkü şimdi bazılarını yiyorlar.) Ama salata, dolma veya başka şekillerde hazırlayınca yemeye daha istekli oluyorlar.

Salata bu anlamda kesinlikle kurtarıcı bir format; içine lahana, pırasa, fasulye, balkabağı gibi çok çeşitli sebzeler koymak mümkün. Üstelik sebzelerin çiğ olarak tüketilmesi daha yararlı. Tabi bu hiç sebze yemeği yemeyecekleri veya yememeleri gerektiği anlamına gelmiyor. Çocukların yemeğe alışmalarını bir süreç olarak görüyorum. İlk gördüklerinde denemek istemedikleri bir yemeği bir süre sonra deneyip beğenebiliyorlar. Sebze yemeklerinden taze fasulye ve karnabaharda bizim tecrübemiz bu şekilde oldu. Önce baktılar, birkaç sefer sonra birazcık tattılar, sonra da sevdiklerine karar verdiler. Ama aynı şey pırasa ve kereviz için olmadı ne yazık ki. Kerevizin yoğurtlu salatasını yiyorlar ama yemeğinin görüntüsünde onlara itici gelen bir şey var.

Konuyu dağıttım yine. Tarife dönecek olursak, frittata çoğunlukla kahvaltılık olarak akla gelse de, bu zengin omleti günün başka saatlerinde tüketmek mümkün. Özellikle yaz mevsiminin pratik ve hafif olması arzu edilen akşam yemekleri için yanında yoğurt veya meyveyle alternatif bir öğün olarak düşünülebilir.

(Bu tarif ilk kez yemek.com’da yayınlandı.)

Malzemeler (28 cm. çapında tavada, 6 kişilik)
2 adet orta boy kabak
1 tatlı kaşığı toz zerdeçal
3 yemek kaşığı zeytinyağı
6 adet yumurta
50 gram eski kaşar peyniri+ 1 yemek kaşığı üzeri için
1 avuç ayıklanmış dereotu yaprağı
1 tatlı kaşığı muskat cevizi rendesi (arzuya göre)
1 çay kaşığı toz karabiber

Yapılışı
1. Kabakları rendeleyip suyunu elinizle sıkın.
2. Eski kaşar peynirini rendeleyin.
3. Bir çırpma kabına yumurtaları kırın ve çatalla köpük köpük olana kadar çırpın.
4. Yumurtaların üzerine 50 gram rendelenmiş eski kaşar, dereotu, muskat cevizi, karabiber ve tuzu ekleyin ve karıştırın.
5. Omleti pişireceğiniz tavada zeytinyağını kızdırın. Suyunu sıktığınız kabak rendesi ve zerdeçalı ekleyin . arada karıştırarak iki-üç dakika soteleyin.


6. Yumurta karışımını kabağın üzerine dökün ve tahta bir kaşıkla bir iki kez karıştırın.

7. Bu arada fırının ızgara bölümünü 200 derecede ısıtın.
8. Üst kısmı hala sıvı olan omleti ocaktan alın, üzerine kalan kaşar rendesini serptikten sonra fırının ızgara bölümüne koyun.

9. Frittatanın üzeri kızarana kadar üç-dört dakika fırında tutun.
10. Fırından aldığınız frittatayı sıcakken dilimleyerek dereotu veya fesleğen yapraklarıyla servis yapın.

Notlar
Omleti pişirdiğiniz tavanın kulpu plastik veya fırına girmeye uygun olmayan başka bir malzemeden yapılmışsa kulpun üzerini alüminyum folyoyla kaplayabilirsiniz.

Bu omleti daha küçük bir grup için hazırlayacaksanız 20-22 cm çapında bir tavada, bir kabak ve 4 yumurta kullanarak pişirebilirsiniz.


Eski kaşar yerine frittatada gravyer veya parmesan peyniri kullanabilirsiniz. Bu tür peynirler tuzlu olduğu için frittatanın tuz miktarını ona göre ayarlamalısınız. 


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder