28 Temmuz 2015 Salı

Maş Fasulyeli Yufka Mantısı

Mantı benim için anneyle özdeşleştirilen ve uğraştırıcı bir yemek. Ailede yapan çok olunca ulaşmak sorun olmuyor. Tabi mantıların hepsi aynı zorluk derecesinde değil. Tepsi mantısı ve haşlama mantı epey uğraştırıcı hamur işleri. Yemesi keyifli ama benim yapmaya zaman ayırabileceğim yemekler değil.



Yine de benim de yapabildiğim mantı çeşitleri var. Kendi başıma yaptığım ilk mantı olan şebit mantısı, evimizde çok seviliyor. Bir de boş mantı yapmıştım yakınlarda.

Bugün üçüncü mantı denememi yine pratik bir çeşitle yaptım. Mutfağımızda sosyete mantısı, çıtır mantı gibi çeşitli isimlerle bilinen yufka mantısını denedim. Aslında bir tür börek gibi ama yoğurt ve kırmızı biberli sosla servis edildiği için mantı olarak adlandırılıyor.

Yufka mantısını kıyma ve maş fasulyeli içle hazırladım. Blogu takip edenler bilir, son dönemde tanıştığım bu Güney Asya kökenli bakliyata mutfakta kullanım alanları bulmaya çalışıyorum. Fazla baskın bir tadı olmayan maş fasulyesi aslında pek çok yemeğe eklenebilecek bir malzeme. Protein ve lif bakımından zengin olan maş fasulyesinde A,B,C,D,E ve K vitaminleri bulunuyor. Mineral içeriği zengin olan bu bakliyatın glisemik indeksi de düşük.

İç malzemede salça kullanmadım, renklendirme işini zerdeçal halletti. Yazın salça ağır olabiliyor, domates ise bu mantıya uygun bir malzeme değil çünkü iç malzemenin sulu olmaması lazım.

Yufka mantısı genelde yarım yufkadan hazırlanıyor ama ben kişi başı bir porsiyon olsun istediğim için tüm bir yufka yaprağını kullandım. Bu haliyle oldukça doyurucu porsiyonlar ortaya çıkıyor. Bir kişi için bir tanesi tek yemek olarak yeterli. Yanında başka yemek varsa yufkalar ikiye bölünerek de kullanılabilir.

Malzemeler (3 porsiyon)
3 adet yufka
1 yemek kaşığı zeytinyağı
2 yemek kaşığı su

İç Malzemesi
150 gram dana kıyma
3 yemek kaşığı zeytinyağı
100 gram haşlanmış maş fasulyesi (Maş fasulyesi haşlama detayları için buraya tıklayın)
1 adet kuru soğan
1 tatlı kaşığı toz zerdeçal
1 çay kaşığı toz kimyon
Tuz

Servis için
Yoğurt ve kırmızı biberli sos

Yapılışı
1.  Bir tencereye kıyma, zeytinyağı ve zerdeçalı koyun ve orta ateşte bir iki dakika kavurun.
2. Küçük doğradığınız veya rendelediğiniz kuru soğanı tencereye ekleyip, soğan suyunu çekene kadar kavurun. Maş fasulyesini ekleyin.
3. Soğan kavurulunca ocağı kapatın. Kimyon ve tuzunu ekleyip karıştırın ve ılıması için bir kenarda bekletin.
4. Yufkaları ayırın. Her bir yufkayı tezgahın üzerine yayın. Bir kasede karıştırdığınız zeytinyağı ve sudan her bir yufkanın üzerine bir kaşık kadar gezdirin. (Bu sıvının kalanını yufkaların üzerine sürmek için kullanacağız.)



5. Yufkayı alt kenarından tutarak katlayın ve bir yarım daire şekline getirin. Yarım dairenin tabanına kıymalı içi iki parmak kalınlığında bir şerit halinde koyun.
6. Harcı koyduğunuz kenardan başlayarak yuvarlayın ve yufkayı bir rulo haline getirin.
7. Rulonun bir kenarından tutarak içe doğru kıvırın ve spiral bir şekil verin.
8. Yağlı kağıt serdiğiniz bir fırın tepsisine yufkaları dizin. Zeytinyağı-su karışımının kalanını fırçayla yufkanın üzerine ve kenarlarına sürün.
9. 200 dereceye ayarladığınız fırında yufkaların üzeri kızarana kadar 20-25 dakika civarında pişirin.
10. Üzerine yoğurt ve kırmızı biber-zeytinyağı sosu dökerek servis yapın.

Notlar
İç harçta maş fasulyesi yerine aynı miktarda haşlanmış yeşil mercimek de kullanabilirsiniz.

Etsiz hazırlamak isterseniz, kıyma yerine 250 gram haşlanmış maş fasulyesi veya yeşil mercimekle yapabilirsiniz. 


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder