6 Nisan 2015 Pazartesi

Üç Katmanlı Kek (Sihirli Kek)

Ananaslı ters yüz kek için tarif ararken tesadüfen bu kekin videosuna denk geldim. Adı sihirli kek olunca dikkatimi çekti. Videoyu izleyince kekin sihrinin nereden geldiğini anladım; tek bir kek hamuru pişiyor ve üç farklı katmana dönüşüyor. Yabancı yemek bloglarında popüler olan bu tarif, geçen senenin en çok denenenlerinden biriymiş.


Videoda kek için 20*20 cm boyutlarında kare bir kalıp kullanılması gerektiği söyleniyordu. Bu boyutlarda kare kalıbım olmadığı için tarifin altındaki yorum bölümüne dikdörtgen kalıp kullanır mı diye sordum. Uygun cevap gelince cesaretlendim. Yani araştırmacı bloggerlık görevimi de ihmal etmedim.

Orijinal ismi sihirli kek olsa da ben kendi verdiğim ismin keki daha iyi yansıttığını düşünüyorum. Bu kek, Batı mutfağının custard olarak isimlendirilen tatlı türünün güzel bir örneği.  Yumurta ve sütün bol, unun az kullanıldığı bu tür tatlılar kekten çok hafif kremalı pastaya benziyor. Daha önce blogda, Kremalı Turta adıyla custard türü bir tarif paylaşmıştım. Birkaç kez denediğim ve gayet başarılı bulduğumuz hafif bir tatlı bu, üstelik oldukça pratik.

Üç katmanlı kekin, genel custard uygulamasından en önemli farkı yumurtanın sarısı ve beyazının ayrı kullanılması. Yumurtanın sarısı alt bölümde yoğun kremalı bir katman oluşturuyor. Yumurta beyazı ise üstteki sünger dokusunu veriyor.

Kek olarak hazırlaması normalden biraz zahmetli olsa da, pasta olarak düşünüldüğünde üç katmanlı kek pratik bir tatlı aslında. Bir tek hamur hazırlıyorsunuz ve pasta görünümünde, şık bir tatlı elde ediyorsunuz.

Keki fırına verdikten sonra sonuçtan emin değildim. Hem üç katmanı elde etmek, hem de tadının beğenilmesi konusunda tereddütlerim vardı. Neyse ki korktuğum hiçbir şey olmadı. Keki kağıttan çıkardığımda iki katman olduğunu gördüm. Bizim kekin sihri bu kadarmış diye hayıflanırken, üç katman olduğunu fark ettim. Kekin en üst katmanı belirgin şekilde farklı ama alttaki iki katman arasındaki farkı görmek için dikkat etmek gerekiyor. Üç katmanı tespit edince ne kadar rahatladığımı anlatamam.

Gelelim tadım testi sonuçlarına: Büyük, küçük herkes pasta kıvamındaki bu keki çok beğendi. Özellikle oğlum bayıldı. Başlangıçta görüntüsünden tam emin olamadığı için çatalın ucuyla denediği tatlıdan koca bir dilimi hemen yedi. Bundan sonrası için de taleplerini eksik etmedi. Bu beğeniyle evimizin sık yapılacak tatlılarından biri olacağı kesin.

(Bu tarif ilk kez yemek.com'da yayınlandı.)

Malzemeler (28*17 cm.lik derin dikdörtgen fırın kabında, 8 kişilik)

125 eritilip soğutulmuş tereyağı
4 yumurta (oda ısısında, beyazı ve sarısı ayrı kullanılacak)
150 gram toz şeker
1 yemek kaşığı çok soğuk su
Bir tutam tuz
115 gram beyaz un
500 ml. ılık süt

Servis için
Pudra şekeri

Yapılışı
1. Fırını 160 derecede ısıtın.
2. Tereyağını bir tavada kahverengileşmeden eritin. Soğuması için bir kenara alın.
3. Sütü ocakta çok hafif ılıtın ve bekletin.
4. Yumurtanın beyazını ve sarısını ayrı iki kaba koyun. Bunun için yumurtaları tek tek kırın. Önce beyazını küçük bir kaseye dökün, sarısını karıştırma kabına koyduktan sonra, beyazını ayrı bir karıştırma kabına koyun. (Yumurta beyazının içine hiç sarı karışmaması gerektiği için her bir yumurta beyazını önce küçük kaseye eklemekte fayda var. Böylece bir aksilik olursa, yumurta beyazının tamamını ziyan etmemiş olursunuz.)
5. Yumurta beyazını mikserle katılaşana kadar çırpın, bir kenarda bekletin.

6. Yumurta sarılarının üzerine toz şekeri ekleyin ve krema kıvamını alana kadar çırpın. Oda ısısına gelmiş tereyağı, tuz ve soğuk suyu ekleyip çırpmaya devam edin.
7. Karışıma unu ekleyip pürüzsüz bir kıvam alana kadar çırpın. Ilık sütü yavaş yavaş karışıma yedirin, bu esnada çırpmaya devam edin. Karışımın içinde hiç tortu kalmadığından emin olun. Yeterince çırpmanıza rağmen, karışımda tortu varsa çelik bir süzgeçten geçirebilirsiniz.

8. Yumurta beyazını her defasında üçte birini alacak şekilde kek karışımının içine yedirin. Bu işlem için mikser kullanmayın. Yumurta beyazlarını tahta veya silikon bir spatula yardımıyla karıştırın.
9. Fırın kabının içerisine kağıdın kenarları tepsinin kenarlarından yüksek olacak şekilde yağlı kağıt yerleştirin.
10. Kek karışımını yağlı kağıdın içerisine boşaltın.
11. Önceden ısıtılmış 160 derece fırında üzeri açık kahverengi olana kadar 50-55 dakika civarında pişirin.

12. Fırından aldığınız keki oda ısısına gelene kadar soğutun. Oda ısısına geldikten sonra fırın kabının üzerini strech filmle kapatıp, buzdolabında üç-dört saat dinlendirin.
13. Buzdolabından çıkardığınız keki dilimleyip, üzerine pudra şekeri serperek servis yapın.

Notlar
Bu keki dikdörtgen fırın kabı yerine, 20*20 cm. ölçülerinde kare fırın kabında da pişirebilirsiniz. Burada dikkat edilmesi gereken kabın derin olması.

Bol kremalı bu keki buzdolabında muhafaza etmelisiniz. 

Üstten bakıldığında kek böyle görünüyor.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder