1 Ocak 2015 Perşembe

Ganajlı Şarlot

Geçtiğimiz yaz pasta repertuarıma giren şarlot pastaya gösterilen ilgi bu konuda yeni denemeler yapma isteği yarattı. Şarlot pasta bizde artık kutlamaların değişmez pastası. Bu pastayı keşfettiğimizden beri dışarıdan pasta almadık, artık bütün pastalarımız ev yapımı.



Bu pastayı yılbaşı akşamı için hazırladım. En üstteki kakaolu puding katmanını ganajla değiştirdiğim için adı böyle oldu. Ama tek değişiklik o değil. Ganaj oldukça yoğun bir kaplama olduğu için keki de biraz hafiflettim. Pastayı yağsız bir kekle hazırladım. Orta katmandaki nişastalı muhallebi ise bir önceki tariften değişmeden gelen tek bölüm.

Ganajlı şarlot özellikle üst katmanıyla, çikolata tutkunlarına hitap edecek bir pasta. Ganaj kaplaması nedeniyle, klasik şarlot pastadan biraz daha yoğun bir tadı var. Üst kaplaması için çikolata kullanılsa da, yine de ev yapımı bir pasta ve dışarıda satılanlara göre kesinlikle daha iyi bir alternatif. Bu noktada, pasta çikolatasının kaliteli olmasına dikkat etmek gerekiyor. İçeriği düzgün, kaliteli bir pasta çikolatası hem lezzetini etkiliyor, hem de içinizin rahat olmasını sağlıyor.

Malzemeler (26 cm.lik kelepçeli kek kalıbında, 10 kişilik)
Kakaolu Kek (32 cm.lik cam fırın kabı için)
2 yumurta
1 su bardağı şeker
1 su bardağı süt
1,5 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
2 çorba kaşığı kakao
Bir parça tereyağı ve 1 tatlı kaşığı un (kalıbı yağlamak için)

Keki ıslatmak için
100 ml.  (yarım su bardağı) süt

Muhallebi
2 su bardağı süt
2 çorba kaşığı nişasta
Yarım su bardağı şeker

Ganaj Kaplama
300 gram bitter pasta çikolatası (Küçük parçalara bölünmüş)
200 ml.  şekersiz krema (1 kutu)

Hazırlanışı
1. Öncelikle keki pişirin. Bunun için fırını 180 derecede ısıtın.
2. Sırasıyla yumurta, şeker ve sütü kek kabına alarak çırpın.
2. Un, kabartma tozu ve kakaoyu ekleyin ve karıştırın.
3. Kek karışımını yağlanmış ve unlanmış tepsiye dökün.
4. Tepsiyi önceden ısıtılmış fırına koyun. Kürdan testiyle pişmesini kontrol edin. Kürdan temiz çıktığı zaman keki fırından alın.
5. Fırından aldığınız keki soğumaya bırakın. Kek oda ısısına geldiğinde mümkün olan en küçük şekilde küp dilimlere bölün.
6. Küçük kek parçalarını kelepçeli kalıbın içine yerleştirin. Elinizle bastırarak sıkıştırın. Üzerine soğuk sütü gezdirin.
7. Önce beyaz muhallebiyi hazırlayın. Bunun için süt, nişasta ve şekeri ocakta kaynayana kadar karıştırın. Kaynayan muhallebiyi iki dakika daha ocakta tutup, altını kapatın. Muhallebiyi hemen kekin üzerine gezdirin. Bir kaşığın tersiyle bastırarak düzeltin.


8. Ganaj için kremayı bir tencerede kaynama noktasına gelene kadar ısıtın. Kaynamadan ocağı kapatın. Çikolatayı kremanın içine ekleyip, çikolatalar tamamen eriyene kadar karıştırın. Ganaj karışımını muhallebinin üzerine dökün ve kalıbı elinizle hafifçe sallayarak ganajı eşit biçimde dağıtın. Pastanın oda ısısına gelmesini bekleyin.

9. Pasta oda ısısına gelince buzdolabında bir gece, yani 10 saat civarı bekletin. Bu süre pastanın kıvamını alması ve rahat kesilmesi için önemli.
10. Servis sırasında kelepçeli kalıbı açın ve kalıbın yuvarlak bölümünü dikkatlice çıkarın. Dilimleyerek servis yapın.


Not:
- Kuruyemiş sevenler bu pastayı fındık, badem veya antep fıstığıyla zenginleştirebilirler. Bu şekilde çikolatanın tadını da hafifletebilirsiniz. Kuruyemiş kullanacaksanız, ince kırılmış kuru yemişi kekin üzerine dökebilirsiniz.




Hiç yorum yok :

Yorum Gönder