13 Ocak 2015 Salı

Terbiyeli Lahana Çorbası

Lahana kış mevsiminin en besleyici ve faydalı sebzelerinden biri. Ben de kışın elimden geldiğince sık kullanmayı istiyorum. Lahanayı en çok salatada çiğ olarak tüketiyoruz ama başka yemeklerde de kullanmaya çalışıyorum. Terbiyeli çorba, lahanaya yeni kullanım alanları bulma çabasından doğan bir tarif.

Lahana çorbasını nasıl yapsam diye düşünürken, ilk kararım taneli bir çorba hazırlamak oldu. Çocuklu evlerde çorbaların çoğu blendırdan geçirilip püre haline getiriliyor. Tadı bu şekilde de güzel oluyor ama sebzelerin her birini ayrı tadabildiğiniz taneli çorbaların yeri başka bence.

Bu çorbanın olmazsa olmazı yumurta-limon terbiyesi. Terbiyeden önce haşlanmış sebzelerin sıradan bir karışımı tadı veren çorba, terbiye eklendikten sonra bambaşka bir lezzet ve kıvama kavuşuyor. Terbiyenin püf noktası ise çorbaya çok yavaş yedirilmesi. Tam anlamıyla damla damla dökülmesi gerekiyor. Bu da on dakika ek bir süre ve zahmet demek. Ama bu zahmete değdiğini rahatlıkla söyleyebilirim.

Şimdi gelelim çorbanın tek olumsuz tarafına:) Terbiyeli lahana çorbası, zerdeçalın verdiği göz alıcı rengine rağmen çocukları cezbetmedi ne yazık ki. Ben de yemeleri konusunda ısrarcı olmadım. Bu çorba bizim yemek repertuarımıza yetişkin çorbası kategorisinden girdi. Çocukların yemeklerinin başka çeşitlerle sağlama alındığı günlerde, ara ara yapmak niyetindeyim.


Malzemeler (6 kişilik)
250 gram beyaz lahana (Yaklaşık bir karış büyüklüğünde)
1 adet orta boy patates
1 adet orta boy havuç
1 adet kuru soğan
3 çorba kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı toz zerdeçal
6 su bardağı sıcak su
Tuz
Terbiyesi için
1 yumurta sarısı
Yarım limonun suyu

Hazırlanışı
1. Patates ve havucu soyup, mümkün olduğunca minik küpler halinde doğrayın.
 2. Lahanayı ince doğrayın.
3. Çorbayı pişireceğiniz tencereye zeytinyağı ve zerdeçalı koyun. Küçük doğradığınız veya rendelediğiniz kuru soğanı ekleyin ve soğanlar diriliğini kaybedene kadar kavurun.
4. Havuç, patates ve lahanayı tencereye alıp, arada karıştırarak kavurun.
5. Sebzeler kavrulduktan sonra altı su bardağı sıcak suyu ekleyin ve çorbayı kaynatın.
6. Çorba kaynadıktan sonra altını iyice kısın. Bir kasede yumurta sarısını çatalla çırpıp üzerine limon suyun ekleyin ve karıştırın.
7. Çorbanın suyundan bir kepçe alarak yavaşça yumurtalı karışımın üzerine dökün. (Birden boca etmeyin, yavaş yavaş ekleyin.)
8. Ilık terbiyeyi çok az miktarlarda çorbanın içine dökün ve bir yandan da çorbayı karıştırın. Bunun için bir elinize terbiye karışımını dökerken, diğeriyle karıştırın.
8. Çorba kaynadıktan sonra, bir-iki dakika daha ocakta tutup altını kapatın, tuzunu ayarlayın.

Not:

Terbiye karışımını yavaş dökmek için sosluk kullanabilirsiniz. Ağzı damlatmaya uygun sosluklar, terbiyeyi kontrollü bir şekilde çorbaya eklemenize yardımcı olacaktır.


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder