12 Ocak 2015 Pazartesi

Hardallı Endivyen Salata

Değişik bir kıvırcık gibi göründüğü için tezgâhta dikkatimi çeken endivyen, en yeni yeşillik keşfim. İnce kıvrımlı dallarıyla kıvırcık marulun incesini andıran endivyen, aslında hindiba ailesinin üyesi. Bu ailenin diğer üyeleri gibi oldukça besleyici bir bitki olan endivyen, A ve B vitaminleri, demir ve potasyum yönünden zengin. 


Çıtır bir sertliği olan endivyenin tadı hafif acımsı. Ama rahatsız edici ve baskın bir acılık değil bu. Sertliği ve hafif acılığı nedeniyle endivyen, zengin soslu salatalarda kullanmaya uygun bir yeşillik.

Salatayı yaparken endivyenin tadı öne çıksın istediğim için başka yeşillik kullanmadım. Kivi ve elma ekleyince meyveli bir salata gibi oldu. Kiviyi kış salatalarında sık kullanıyorum. Meyve olarak yemektense salatada tüketmeyi tercih ediyorum. Yüksek C vitamini içeriğiyle kivi, kış salatalarının besleyici değerini artırıyor, ayrıca ekşi tadıyla salatalara gayet güzel uyum sağlıyor.

(Bu tarif ilk kez yemek.com'da yayınlandı.)

Malzemeler (6 kişilik)
Yarım demet endivyen
1 adet küçük boy turp
1 adet kivi
1 adet yeşil elma

Elmayı bekletmek için
Yarım limonun suyu+1 su bardağı su

Sosu için
2 tatlı kaşığı hardal
2 tatlı kaşığı elma veya üzüm sirkesi
1 adet limonun suyu
3 çorba kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı zerdeçal
1 tatlı kaşığı tuz


Hazırlanışı
1. Endivyeni yıkayıp süzün. Elinizle yapraklarına ayırarak bir karıştırma kabına alın.
2. Sos malzemelerini bir kasede bütünleşene kadar karıştırın.
3. Turpu soyduktan sonra önce ince yuvarlak dilimlere bölün. Sonra bu dilimleri uzunlamasına jülyen kesin.
4. Kiviyi soyun. Önce yassı yuvarlak dilimler halinde doğrayın. Bu dilimleri küçük küplere bölün.


4. Elmayı soyun, çekirdeklerini çıkarın. İnce yassı dilimler halinde kestiğiniz elmayı, limonlu suya atın. Bu dilimleri jülyen kestikten sonra kararmaması için yine limonlu suyun içine atın.


5. Endivyen yapraklarının üzerine turp, kivi ve süzdüğünüz elma dilimlerini ekleyin. Sosunu üzerine döküp, karıştırarak servis yapın. 

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder