29 Aralık 2014 Pazartesi

Zerdeçallı Spagetti

Zerdeçal, epeydir aklımda olan ve kullanmaya fırsat aradığım bir baharat. Geçenlerde aktara gittiğimde ne için kullanacağıma karar vermemiş olsam da deneme yapmak amacıyla bir miktar aldım. İlk kez makarna sosunda denedim ve gerçekten beğendim.



Tadı fazla keskin veya acı olmayan zerdeçal mutfakta pek çok yerde kullanılabilir. Instagramda paylaştığım zerdeçallı spagetti görüntüsüne gelen yorumlar da bu görüşü destekler nitelikte. Bu şifalı ve besleyici baharatı tatlılarda, et yemeklerinde, pilavlarda, salatalarda kullanmak mümkün. Ege kahvaltılarının vazgeçilmezlerinden olan baharatlı zeytinyağı karışımında da kullanılabilir.

Zerdeçal, besleyici değerinin yanı sıra parlak sarı rengiyle de dikkat çeken bir baharat. Makarnanın haşlama suyuna eklediğim zerdeçal, spagettiye göz alıcı bir renk verdi. Zerdeçalın tadı makarnayı bastırmadığı için çocuklar dahil herkes severek yedi.

Kış hastalıklarıyla savaşmada etkili doğal reçetelerin içinde yer alan zerdeçal, balla karıştırılıp yenilebiliyormuş. Bunu deneme fırsatım olmadı ama balla karıştırıldığında yenilmesi zor olmayacaktır tahminimce.

Sonuç olarak ilk kez makarna sosuyla denediğim Güney Asya kökenli bu baharatla tanışmış olmaktan memnunum. Bundan sonra evimizde sürekli zerdeçal olacak. Bu sefer toz halini aldım ama kök şeklinde olanını da gördüm. Bir sonraki sefere kök halini deneyeceğim.

(Bu tarif ilk kez yemek.com'da yayınlandı.)

Malzemeler (6 kişilik)
1 paket spagetti
2 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı zeytinyağı
1 tepeleme tatlı kaşığı toz zerdeçal

Sosu için
100 ml. (6 çorba kaşığı) zeytinyağı
6 diş sarımsak
3 adet yıldız anason
2 portakal kabuğu rendesi (rendenin ince tarafıyla rendelenecek)
1 çay kaşığı toz zerdeçal
Yarım çay kaşığı toz karabiber
Tuz

Servis için
Yoğurt

Hazırlanışı
1. Spagetti haşlama suyuna tuz, zeytinyağı ve zerdeçalı ekleyerek üzerindeki tarife göre pişirin.
2. Spagetti haşlandıktan sonra süzün.
3. Bir sos tenceresine zeytinyağını koyun. Üzerine sarımsak eziciden geçirdiğiniz veya havanda dövdüğünüz sarımsakları ve yıldız anasonları ekleyin. Tencereyi orta ateşe alın. Birkaç dakika arada karıştırarak kavurun.
4. Portakal kabuğu rendesi, karabiber ve zerdeçalı tencereye ekleyin ve kabukları karartmadan bir dakika civarında kavurun. Ocağı kapatın, tuzunu ekleyin ve karıştırın. Yıldız anasonları sosun içinden çıkarın.

5. Makarnayı tabaklara bölüştürün. Üzerine yoğurt koyun. Yoğurdun üzerine zerdeçallı yağı paylaştırın.

Notlar:

- Sosu yaparken malzemeleri kahverengileştirecek kadar uzun süre kavurmayın. Özellikle portakal kabuğu çabuk karardığı için başından ayrılmadan pişirmekte fayda var. 

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder