19 Ocak 2015 Pazartesi

Zencefilli Levrek

Çocuklar kılçıklı balıktan hoşlanmadıkları için evde balık yaptığımızda tercihimiz çoğunlukla somon, palamut gibi büyük balıklardan yana oluyor. Geçen gün her zaman pişirdiklerimden farklı bir balık ararken levrek takıldı gözüme. Aslında levrek de büyük sayılabilecek ve kılçığıyla başa çıkılabilecek bir balık. Fileto şeklinde hazırlatınca yemesi çocuklar için de zor değil.



Balık pişirmede en çok kullandığım yöntem fırında yağlı kağıt üzerinde pişirmek. Bu şekilde hem etraf kirlenmiyor, hem de balığın tadı kızartmaya yakın oluyor.

Somon veya palamut kadar yağlı bir balık olmadığından levrek için bir sos takviyesine ihtiyaç var diye düşündüm. Ama balığın sos içinde kaybolmasını yani buğulama gibi görünmesini istemedim. Bunun için kıvamlı, yoğun bir sos olması gerekiyordu.

Zencefil, sarımsak, limon kabuğu ve muskat cevizinin ana malzemelerini oluşturduğu bu sos, levreğe çok yakıştı. Balığın tadını zenginleştiren zencefilli sos, koyu kıvamlı olduğu için pişme esnasında balıkla özleşti.



(Bu tarif ilk kez yemek.com'da yayınlandı.)

Malzemeler (4 kişilik)

4 adet levrek fileto

12 adet arpacık soğan

4 adet yıldız anason

Sos için

1 adet kök zencefil (başparmak büyüklüğünde bir kök yeterli)

4 yemek kaşığı zeytinyağı

3 diş dövülmüş sarımsak

1 adet limon kabuğu rendesi

1 çay kaşığı toz karabiber

1 tutam muskat cevizi rendesi

Tuz

Hazırlanışı

1. Sosu karıştıracağınız yayvan kaseye zencefil ve limon kabuğunu rendenin ince tarafıyla rendeleyin. Diğer sos malzemelerini ekleyip karıştırın.

2. Levrek filetoları sos kasesine koyup, her tarafının sosa bulanmasını sağlayın. Kasenin üzerine strech film geçirip buzdolabında yarım saat bekletin.

3. Fırın tepsisinin tabanını yağlı kağıtla kaplayın. Levrek filetoları, kabuklarını soyduğunuz arpacık soğanı ve yıldız anasonları kağıda yerleştirin. Kalan sosu balıkların üzerine paylaştırın.


4. Balıkların üzerini de yağlı kağıtla kaplayın. Kenarları içe doğru kıvırın ve sıkıca bastırın. Bir paket görüntüsü alan yağlı kağıt, bu şekilde pişerken açılmayacaktır.


5. 200 dereceye ayarladığınız fırında 30 dakika pişirin.




Hiç yorum yok :

Yorum Gönder