26 Ocak 2015 Pazartesi

Patates Çorbası

Çorbaların çoğu pratik ama şimdiye kadar yaptığım en pratik çorba bu olabilir. Patates, birkaç baharat ve tereyağının yoğun lezzetli bir çorbaya dönüşmesini sanırım patatesin zenginliğine borçluyuz. Botanik bilimi açısından sebze sayılmakla birlikte yüksek nişasta ve karbonhidrat içeriğinden dolayı beslenme açısından karbonhidratlar grubunda yer alan patatesin hangi gıda grubuna ait olduğu tartışmalı bir konu. Ama hangi grupta olursa olsun, çok sevildiği, joker gıdalardan biri sayıldığı ve içine girdiği her yemeği güzelleştirdiği de bir gerçek.



Aslında patatesi çorbalarda yardımcı malzeme olarak sık kullanıyorum. Mercimek çorbasına, sebze çorbasına, lahana çorbasına yakışıyor ve tadını güçlendiriyor. Bu çorba ise patatesin başrolde olduğu bir çorba ve rahatlıkla söyleyebilirim ki patates rolünün hakkını veriyor:) Bu noktada muskat cevizini anmadan geçmek olmaz. Patatese çok yakıştırdığım bu baharat, çorbanın ikinci önemli malzemesi diyebilirim.

Patates çorbası çocukların da hoşuna gitti. Çorbayı çocuklara sunma konusunda dikkat edilmesi gereken tek nokta karabiberin fazla kaçırılmaması. Eğer çocuğunuz acıya duyarlıysa çay kaşığının ucuyla karabiber koymak yeterli olacaktır.

(Bu tarif ilk kez yemek.com'da yayınlandı.)

Malzemeler (6 kişilik)
2 adet orta boy patates
50 gram tereyağı (2 yemek kaşığı kadar)
1 silme çay kaşığı toz karabiber
1 tatlı kaşığı muskat cevizi rendesi
1 tatlı kaşığı toz zerdeçal
6 su bardağı soğuk su ( 1200 ml)
Tuz

Hazırlanışı
1. Patatesleri soyun ve zar iriliğinde küplere bölün.
2. Çorbayı pişireceğiniz tencereye tuz hariç tüm malzemeleri koyun. Tencerenin ağzı kapalı olarak orta ateşte patatesler yumuşayana kadar yaklaşık 20 dakika pişirin.
3. Patates yumuşayınca çorbanın altını kapatın. Tuzunu ayarlayın. Çorbayı blendırdan geçirip servis yapın.

Not


Bu çorbayı çırpılmamış taze krema ile servis edebilirsiniz. 


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder