15 Aralık 2014 Pazartesi

Zencefilli Pirinç Salatası

    Pirinç pilavını eskisi kadar sık pişirmeyince pirinç tüketimimizin epeyce azaldığını fark ettim. Birçok Türk ailesi gibi bizde de pirincin en temel kullanım alanı pilav. Bu tarif, pirinçle başka bir şeyler yapma isteğinin sonucunda ortaya çıkan ve doğaçlama gelişen bir girişim.




    Pirinç salatasını ilk kez konuklar için yaptım. Çay saatlerine uygun zencefilli pirinç salatası konukların onayından geçti. Zencefilli sosu pirinç, bezelye ve yeşilliklerin karışımını özel bir birleşim haline getirdi.

   Bu salatayla pirinci farklı bir şekilde kullanabildiğimiz gibi, zencefilin şifasından da yararlanmış oluyoruz. Taze zencefil, mutfağımıza yeni giren baharatlardan biri. Kuvvetli aromasından ve keskinliğinden dolayı tek başına tüketilmesi zor . Ama bu yoğun aromadan yemekleri zenginleştiren özel bir tat olarak yararlanmak mümkün.

(Bu tarif ilk kez yemek.com’da yayınlandı.)

Malzemeler (6 kişilik)
1 su bardağı pirinç
1 tatlı kaşığı tuz
1,5 su bardağı haşlanmış bezelye
3 adet taze soğan (yalnızca yeşil yaprakları kullanılacak)
Bir avuç dereotu (sadece yaprakları kullanılacak)

Sosu için
4 tatlı kaşığı taze zencefil rendesi (Başparmak büyüklüğünde taze zencefilden elde ediliyor)
1 tatlı kaşığı elma sirkesi
1 çay kaşığı toz şeker
1,5 limonun suyu
1 tatlı kaşığı tuz
3 çorba kaşığı zeytinyağı

Hazırlanışı
1. Pirincin üzerine tuz serpip, üzerini hafifçe geçecek kadar sıcak suda yarım saat bekletin.
2. Zencefili rendenin ince tarafıyla rendeleyin. Üzerine diğer sos malzemelerini ekleyip iyice karıştırın. Sosu bir kenarda bekletin.
3. Pirincin suyunu süzün. Üzerine 1,5 su bardağı sıcak su ekleyip kısık ateşte pirinçler suyunu çekene kadar pişirin. Suyunu çekince ocağı kapatın ve bir kenarda soğumaya bırakın.
4. Taze soğan ve dereotunu ince doğrayın.
5. Soğuyan pirincin üzerine bezelye ve yeşillikleri ekleyin, salatanın sosunu da karışıma ekleyin ve sosun eşit dağılması için iyice karıştırın.
6. Üzerini dereotu yapraklarıyla süsleyip servis yapın.

Notlar:
-          Bu salatada pirinci pişirirken pilav kadar yumuşatmayın. Diri ve tane tane görünmesi için pilav kıvamından biraz daha sert olmalı.

-          Sevenler salata sosuna bir tatlı kaşığı susam da ekleyebilir. 


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder