22 Aralık 2014 Pazartesi

Zencefilli Yılbaşı Kurabiyesi

Zencefilli kurabiyeyi, severek takip ettiğim yemek bloggerı arkadaşım Aslı’nın tarifiyle yaptım. Gingerbread adıyla Batı mutfağında çok yaygın olan zencefilli kurabiyeler yeni yıl ruhunu yansıtan yiyeceklerden biridir. Toz zencefille tarçının birleştiği bu kurabiyeler daha pişerken mutfağı saran nefis kokusuyla iştah açar.


Yılbaşı öncesi, çocuklar bu kurabiyeleri denesin istedim. Daha önce dışarıda yapılanlarına bir iki kez denk gelmiş ama fazla ilgi göstermemişlerdi. O yüzden biraz tereddütle hazırladım ama yılbaşı öncesi bu kurabiyelerin seveni bulunur diye düşündüğüm için yine de yaptım.

Tereddütlerim tamamen yersiz çıktı. Çocuklar zencefilli kurabiyelere bayıldılar. Bitince hemen yenisini istediler, oğlum beslenme çantasında okula da götürdü.

Zencefilli kurabiyenin bu versiyonunda pekmez yok, o yüzden rengi alışık olduğumuzdan biraz daha açık ama lezzeti aynı.

(Bu tarif ilk kez yemek.com’da yayınlandı.)


Malzemeler (Yaklaşık 50 adet)
2 yumurta
100 gram oda sıcaklığında tereyağı
150 gram şeker (200 ml.lik su bardağından bir parmak az)
2,5 su bardağı+ yarım su bardağı un (250 gr kadar)
1 silme tatlı kaşığı kabartma tozu
1,5 tatlı kaşığı toz zencefil
1 tatlı kaşığı tarçın

Hazırlanışı
1. Yumurta, şeker ve tereyağını mikserle çırparak şeker eriyene ve karışım bütünleşene kadar karıştırın.
2. 2,5 su bardağı unu ve diğer malzemeleri ekleyerek hamuru yoğurun. Ele yapışmayan bir hamur olması gerekiyor. Hamur elinize yapışıyorsa geri kalan yarım bardak unu kaşıkla ekleyin. Hamur elinize yapışmadığı anda un eklemeyi bırakın.
3. Hamuru strech filme sararak yarım saat buzdolabında dinlendirin.
4. Hamurun dinlenme süresinin son 10 dakikasında fırını 175 derecede ısıtın.
5. Buzdolabından çıkardığınız kurabiye hamurunu eşit iki parçaya bölün.
6. Hafifçe unladığınız tezgahın üzerinde parçalardan birini koyun. Hamurun üzerini de hafifçe unlayın. Hamuru merdaneyle en fazla yarım cm. kalınlıkta olacak şekilde açın. Kurabiye kalıbı veya bir bardak ağzıyla kesin.



7. Kestiğiniz parçaları yağlı kağıt serilmiş bir fırın tepsisine yerleştirin. Diğer parça için de aynı işlemi tekrarlayın.
8. Her tepsiyi önceden ısıtılmış fırında 12 dakika pişirin.
9. Kurabiyeyi fırından çıkardıktan sonra yağlı kağıtla soğuk bir ızgaranın üzerine koyun. Mümkünse balkon gibi serin bir yerde kurabiyeler sertleşene kadar yarım saat civarında soğutun.

Notlar:

- Bu ölçülerden iki buçuk tepsi kurabiye çıkıyor. Zencefilli kurabiye uzun süre dayanabildiği için fazla miktarda hazırlamanın bir sakıncası yok. Metal kurabiye kutularında veya cam kavanozlarda bir ay civarında bozulmadan saklayabilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken tek nokta, kurabiyeler iyice soğuduktan sonra kaba koymak. 

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder