21 Aralık 2014 Pazar

Fındık Aromalı Sıcak Çikolata

Sıcak çikolata kışın çocuklardan talep geldiği zaman arada bir yaptığım bir içecek. Aslında çoğu zaman süt, şeker ve toz kakaoyu kaynayana kadar karıştırarak yapıyorum. Yani adı sıcak çikolata ama içinde çikolata olmuyor. Çünkü iyi çikolata bulmak zor.



Bu içeceği ancak iyi pasta çikolatası bulduğumda çikolatayla yapıyorum. Tabi ki çikolatayla yapılanın tadı daha güzel ve yoğun oluyor.

Bu defa sıcak çikolata isteği çocuklardan gelmedi. Giresun’dan gelen fındık kırığını değerlendirmek isteyince aklıma sıcak çikolata yapmak geldi. Fındık kırıntılarını değerlendirmenin birçok yolu var biliyorum ama her şeyin sadesinin sevildiği evimizde kuruyemişle tatlı dekorasyonu yapmak, bunları kurabiye veya kekin içine koymak henüz kesinlikle yasak. Aslında karışık gıdaları sevmeme konusunda birçok çocuğun benzer tercihleri olduğunu gözlüyorum. Mesela kurabiyeyi sade yaptığınızda denemeye gönüllü oluyorlar ama içinde ceviz, fındık vs. olduğunda tereddüt edebiliyorlar. Bu tür yiyecekleri çocuklar için yaptığımdan onlar nasıl istiyorlarsa o şekilde hazırlıyorum, farklı bir şey deneyeceksem fikirlerini alıyorum. Eğer mutlaka bir şey karıştırmak zorundaysam onlar için ayrı hazırlıyorum. İleride bu anlamda yemek zevklerinin değişeceğini düşünüyorum, o yüzden şunu yemiyorlar diye bir kaygım yok.

Sıcak çikolata konusuna dönecek olursak; fındık kırığını kullandım ama tabi ki sonra süzdüm. Adındaki aroma oradan geliyor. Zaten bu tarif için bunu yapmak gerekliydi çünkü içecekte ağza pütür gelmesi çocuk-yetişkin genel olarak istenilen bir şey değil.

Malzemeler (6 kişilik)
1 litre süt
1 çorba kaşığı toz şeker
2 çorba kaşığı kakao
50 gr fındık kırığı veya fındık içi ( Bir su bardağından iki parmak eksik)
250 gram bitter veya sütlü çikolata (Ben ikisini yarı yarıya kullandım)

Üzeri için
1 kutu çırpılmış şekersiz krema

Hazırlanışı
1. Süt, kakao ve toz şekeri bir tencereye alın. Orta ateşte kakao tamamen malzemenin içine girene kadar bir iki dakika karıştırın. Sonra arada bir karıştırarak kaynatın. Kaynama noktasına gelince ocağın altını kapatın.
2. Fındık kırığını tencereye ekleyin. (İç fındık kullanacaksanız tavada bir iki dakika hafifçe kavurduğunuz fındıkları mutfak robotundan geçirip öyle kullanın.)
3. Tencerenin kapağı kapalı şekilde 1,5 saat bekletin.
4. Süt karışımını karıştırdıktan sonra çelik bir süzgeçten geçirerek başka bir tencereye süzün.
5. Yeniden ocağa aldığınız tencereye çikolatayı elinizle bölerek ekleyin. Çikolata tamamen eriyince ocağı kapatın.

6. Bardaklara bölüştürdüğünüz sıcak çikolatanın üzerini çırpılmış kremayla süsleyerek servis yapın.  

Notlar:

- Sütü süzdüğünüz zaman süzgecin üzerinde kalan parçaları kaşıkla bastırarak sıvı kısmın iyice akmasını sağlayın. 

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder