1 Aralık 2014 Pazartesi

Cevizli Mısır Ekmeği

       Bazen yemek sizi malzemeye götürür, bazen de bütün yemek sürecini bir malzeme başlatır. Cevizli mısır ekmeği, ikinci kategoriye ait bir yemek. Sevgili İlknur Hanım’dan gelen doğal mısır ununu nasıl değerlendirebilirim diye düşünürken aklıma geldi.



        Mısır ekmeğini severim ama klasik halini biraz kuru bulurum. Yapacağım ekmeğin kuru olmamasını istedim öncelikle. Ama mısır ekmeği, hatta mısır unu konusunda tecrübem olmadığı için üzerinde biraz düşünmem gerekti. Tuzlu keki kabartmak için maden suyu kullanmıştım daha önce ve o deneme başarılı olmuştu. Mısır ekmeği için ekstra bir hamleye daha ihtiyaç varmış gibi geldi. Yumurtanın beyazı ve sarısını ayrı çırpmayı düşündüm, bir nevi sufle tarzı hazırlayacaktım yani. Kısaca, yemek kimyasının hamur işlerini kabartma bölümündeki ağır silahları devreye soktum diyebiliriz.

        Sonuç düşündüğümden bile daha iyi oldu.  Tarifi yayına almadan önce iki kez yaptım ve geniş bir jürinin onayından geçti. Yumurtanın beyazı ve sarısının ayrı çırpılması ve maden suyu, mısır ekmeğinin yumuşak ve kekimsi bir kıvama gelmesini sağladı. İçindeki ceviz, zeytin ve kekikle, yanına çayla kahvaltı olarak tüketilebilecek zenginlikte bir ekmek oldu.

        Mısır ekmeği ülkemizde özellikle Karadeniz yöresinin sevilen bir tahıl ürünü. Mısır unu ve ekmeği geleneksel olarak Karadeniz Bölgesi’ne özgü bir gıda olarak bilinmekle birlikte, son yıllarda glüten hassasiyeti ve alerjisi yaşayanlar için de kurtarıcı bir tahıl ürünü haline geldi. Bu arada belirtmeden geçmeyeyim, cevizli mısır ekmeği blogun ilk glütensiz hamur işi.

       (Bu tarif ilk kez yemek.com'da yayınlandı.)

Malzemeler (32 cm. baton kalıp için, 10 kişilik)

4 yumurta (beyazı ve sarısı ayrı kullanılacak)
1 silme çay kaşığı+1 silme tatlı kaşığı tuz
1 şişe maden suyu (200 ml.)
1 su bardağından iki parmak eksik zeytinyağı (200 ml.lik standart su bardağı)
4 çorba kaşığı yoğurt
3 su bardağı mısır unu (200 ml.lik standart su bardağı)
1 paket kabartma tozu
1,5 tatlı kaşığı kuru kekik
20 adet çekirdeği çıkarılmış siyah zeytin (küçük doğranmış)
1 su bardağı iri dövülmüş ceviz içi

Kalıbı yağlamak için
Ceviz büyüklüğünde tereyağı
1 çorba kaşığı çörek otu

 Hazırlanışı

1. Fırını 180 derecede ısıtın.
2. Yumurtanın beyazını ve sarısını ayrı iki kaba koyun. Bunun için yumurtaları tek tek kırın. Önce beyazını küçük bir kaseye dökün, sarısını karıştırma kabına koyduktan sonra, beyazını ayrı bir karıştırma kabına koyun. (Yumurta beyazının içine hiç sarı karışmaması gerektiği için her bir yumurta beyazını önce küçük kaseye eklemekte fayda var. Böylece bir aksilik olursa, yumurta beyazının tamamını ziyan etmemiş olursunuz.)


3. Yumurta beyazlarına 1 çay kaşığı tuz ekleyip, mikserle katılaşana kadar birkaç dakika çırpın. Bir kenarda bekletin.

4. Yumurta sarılarının üzerine maden suyunu döküp mikserle çırpın. Zeytinyağı ve yoğurdu ilave edip çırpmaya devam edin.
5. Mısır unu ve kabartma tozunu ekleyip mikserle çok kısa süre çırpın. Kekik, tuz, zeytin parçaları ve cevizi hamurun içine koyup kaşıkla karıştırın.
6. Yumurta beyazını tahta kaşık yardımıyla ekmek hamurunun içine ekleyin. Birkaç kez kenarlardan içe doğru karıştırın. (Fazla karıştırmayın.)
7. Kek kalıbını tereyağıyla yağlayıp, çörekotu tohumlarını kalıbın her yerine gelecek şekilde serpiştirin.
8. Ekmek hamurunu kek kalıbına dökün, önceden ısıtılmış fırında 35-40 dakika kadar pişirin. Kürdan testiyle piştiğini kontrol ettikten sonra fırından alın. Oda ısısında soğutun.
9. Ekmek oda ısısına geldiğinde kalıbı bir servis tabağı üzerine ters çevirerek çıkartın. Dilimleyerek servis yapın.

Notlar:

-          Mısır unu suyu çok çabuk emdiği için, unu koyduktan sonra diğer malzemeleri mümkün olduğunca hızlı ekleyin ve hemen fırına verin. 


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder