18 Aralık 2014 Perşembe

Portakal Soslu Somon Balığı

    Somon balığını çocuklar rahat yiyebildiği için sık yapıyoruz. Çoğunlukla fırında sadece tuz ve karabiberle pişiriyoruz. Aslında bu tarifte de somonun pişmesi açısından bir farklılık yok. Yine yağlı kağıdın üzerinde fırına giriyor. Farklılık fırından çıktıktan sonra eklenen portakal sosunda.



  Pelte kıvamındaki bu sos somon balığının lezzetini güçlendirdi. Oldukça basit bu sosta aroma olarak muskat cevizinin katkısı büyük.

  Aslında bu tarifi sadece sos olarak da verebilirdim ama somondan başka bir şeyle kullanılır mı emin olamadığımdan balığı denklemden çıkarmadım. Başka kullanım alanları aklınıza gelirse paylaşmanızdan memnun olurum.

Malzemeler (6 kişilik)
6 parça fileto veya dilim somon balığı
Tuz
Karabiber

Sosu için
3 adet orta boy portakal
1 su bardağı su (200 ml.)
2 çorba kaşığı dolusu nişasta
1 tatlı kaşığı muskat cevizi rendesi
1 tatlı kaşığı tuz
40 gr tereyağı (yaklaşık 1,5 çorba kaşığı)

Üzeri için
4-5 dal ince kıyılmış dereotu

Hazırlanışı
1. Somon parçalarının üzerine tuz ve karabiber serpip yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine yerleştirin ve 180 derece fırında pişirin.
2. Portakalların suyunu sıkın.
3. Bir sos tenceresine portakal suyunu, nişastayı ve suyu koyup karıştırın. Müskat cevizi rendesini ekleyin. Orta ateşte kaynayana kadar sürekli karıştırarak pişirin.
4. Sos kaynayınca ocağı kapatın. Tuz ve tereyağını ekleyin ve karıştırın.

5. Fırından aldığınız somon parçalarının üzerine sosu paylaştırın. Üzerlerini dereotuyla süsleyerek servis yapın.

Notlar:
- Somon için pişme süresi vermediğim dikkatli gözlerden kaçmamış olabilir. Özellikle süre vermek istemedim çünkü somon dilimlerinin kalınlığına veya fileto olup olmamasına göre pişme süresinde farklılıklar olabiliyor. Genellikle yarım saat civarında pişiyor ama görüntüye bakılarak karar verilmesi daha uygun. Yeterince kızardığını düşündüğünüz zaman fırından almalısınız.

- Bir tatlı kaşığı muskat cevizi elde etmek için, muskat rendesinin üzerinde 8-10 kez gidip gelmek gerekiyor. 

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder