30 Haziran 2015 Salı

Sütlü Mantar Çorbası

Bazı yemekler bir dönem evin demirbaşı haline gelir, sonra niyeyse unutulur. Mantar çorbası da bizim için böyle bir yemek. Bir ara neredeyse her hafta yapardım.



Geçenlerde pizzadan artan mantarı ne yapabileceğimi düşünürken birden aklıma geldi. Aslında pizzadan kalan mantarı çoğunlukla omlette kullanıyorum çünkü kızım mantarlı omlete bayılıyor. Ama bu sefer kalan mantarı omletle kurtarmak mümkün değildi. İşte o zaman aklıma mantar çorbası geldi.

Yeni sürüm mantar çorbasının tek farklılığı baharat çeşitliliği. Eskiden sadece karabiber ekliyordum, şimdi yeni tanıştığım ve çok sevdiğim zerdeçalla muskat cevizini de tarife ekledim. Bu haliyle çorba çocuklara biraz baharatlı geldi ama genel olarak beğenildi. Siz baharat tadı daha az baskın olsun isterseniz muskat cevizini koymayabilirsiniz. Ama zerdeçalı kullanmanızı öneririm. Niye mi?

Şifası ve besleyici değeri tüm bilim ve sağlık çevreleri tarafından kabul edilen zerdeçalı mutfakta mümkün olduğunca sık kullanmak gerekir diye düşünüyorum. Bu konuyu zaman zaman zerdeçal görüntüleri eşliğinde sosyal medya hesaplarımda hatırlatıyorum. Bir kez de burada hatırlatmış olayım.

Ülkemizde yeni tanınmaya başlayan Güney Asya kökenli bu baharat, Hint safranı adıyla da biliniyor. Köri karışımına rengini veriyor. Güçlü bir antioksidan ve antienflamatuar yani iltihap giderici. Solunum yolu, mide ve bağırsak, karaciğer rahatsızlıklarında doğal destek olarak kullanılıyor. Son yıllarda kanserle mücadelede zerdeçalın adını giderek daha sık duyuyoruz. İçeriğinde demir, B6, manganez, lif, bakır ve potasyum bulunuyor.

Bu şifalı ve besleyici baharatı mutfakta kullanım alanlarını çeşitlendirmeye çalışıyorum. Tencere yemeklerinin tümüne soğan kavurma aşamasında bir tatlı kaşığı koyuyorum. Omlet ve çırpılmış yumurta yaparken zeytinyağıyla birlikte tavaya bir çay kaşığı ekliyorum. Köfte harcının içine katıyorum. Yoğurdun içine katılabilir, ayranı çeşnilendirmek için kimyonla birlikte kullanılabilir. Zerdeçal ayrıca mercimek çorbasına, pilavlara ve erişteye çok yakışıyor. Makarnanın haşlama suyuna koyuyorum, rengi göz alıcı oluyor.

Malzemeler (6 kişilik)
3 yemek kaşığı zeytinyağı
2 yemek kaşığı un
1 tatlı kaşığı toz zerdeçal
200 gram kültür mantarı
1 adet kuru soğan
4 diş sarımsak
5 su bardağı su
1 su bardağı süt
2 tane karabiber veya 1 tatlı kaşığı toz karabiber
1 tutam muskat cevizi rendesi
Tuz
  
Yapılışı
1. Çorbayı yapacağınız tencereye zeytinyağı ve unu koyarak, unun kokusu çıkana kadar bir-iki dakika karıştırarak kavurun. Zerdeçalı ekleyip karıştırın.
2. Piyazlık doğradığınız kuru soğan ve ince doğradığınız sarımsakları tencereye alın, birkaç dakika arada karıştırarak soteleyin.
3. İnce dilimlediğiniz mantarları tencereye ekleyin ve arada bir karıştırmaya devam ederek bir-iki dakika daha soteleyin.
4. Su ve sütü tencereye ekleyin, karabiber ve muskat cevizini koyun. Kaynayana kadar orta ateşte arada karıştırarak pişirin.
5. Çorba karışımı kaynadıktan sonra ocağın altını kısın ve 15 dakika kısık ateşte pişirmeye devam edin.
6. Ocağın altını kapattıktan sonra tuzunu ekleyin. Arzu ederseniz bu aşamada mantar dilimlerinin bir bölümünü çorbayı süslemede kullanmak için kenara alabilirsiniz.
7. Çorbayı pürüzsüz bir kıvam alana kadar blendırdan geçirin. Mantar dilimleri, fesleğen veya naneyle süsleyerek servis yapın. 


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder