13 Ocak 2014 Pazartesi

Zeytinli Mantar Salatası



Hafta sonu pizza yapmak için kestane mantarı aldım. Tabi pizza için 6-7 mantar yeterli oluyor. Geri kalanı genellikle omlette kullanıyorum. Ama bu defa farklı bir şey denemek istedim. Tadı yoğun ve etli olan kestane mantarını omlette kullanmaya kıyamadım açıkçası.





Mantarın salatası nasıl olur diye düşünürken, zeytin kullanmak aklıma geldi. Mantarlı, zeytinli, fesleğenli, rokalı salatayla meze arası değişik bir tarif çıktı ortaya. Tam bir Akdeniz salatası oldu. Biz çok beğendik. 

Bir dahaki sefere pizza yaptığımda, yanına kesinlikle bu salatadan yapacağım. İki yemeğin birbirine çok yakışacağını düşünüyorum. Yanına bir de fesleğenli domates sosu eklendiği zaman tam bir Akdeniz öğünü olur.

Yanındaki yemek çeşitlerine göre değişir ama aşağıdaki ölçülerden 2-3 kişilik salata çıkıyor. Daha büyük sofralar için malzemeleri artırabilirsiniz.

Malzemeler (2-3 kişilik)
10-12 adet kestane mantarı
3 diş sarımsak
2 çorba kaşığı+1 çorba kaşığı zeytinyağı
1 demet roka
12-14 tane yeşil kokteyl zeytin
1 tatlı kaşığı kuru fesleğen
2 çorba kaşığı nar ekşisi
Yarım limon suyu
Tuz
Yapılışı
1. Mantarları büyüklüklerine göre dört veya altı parça olacak şekilde irice doğrayın. Sarımsakları da iki üç parçaya bölün.
 

2. İki çorba kaşığı zeytinyağıyla birlikte mantar ve sarımsağı 4 dakika kadar soteleyin. Serin bir yere alıp soğutun.
3. Kokteyl zeytinleri halka şeklinde dilimleyin. Rokayı yıkayıp doğrayın.
4. Mantarı sotelediğiniz tava soğuyunca üzerine zeytin, roka, fesleğen, nar ekşisi, limon suyu, tuz ve bir çorba kaşığı daha zeytinyağını ekleyip karıştırın.
5. Salata tabağına alıp üzerini kokteyl zeytinlerle süsleyerek servis yapın. 

Not
- Mantarları fazla pişirmeyin, etli kalmaları salata için daha uygun.
- Mantarların saplarını tepe kısımlarından ayırın ama atmayın. Sapların kenarlarını keserek iri parçalar halinde kullanabilirsiniz.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder