16 Ocak 2014 Perşembe

Kolanın Gizli Maliyeti


      Asitli içeceklerin gerçek maliyetiyle ilgili bu kısa videoyu Food Politics blogunun yazarı ve sağlıklı beslenme konusunda severek takip ettiğim isimlerden Marion Nestle’nin duyurusuyla gördüm.


 




           İki dakikalık videoda, asitli içeceklerin gizli maliyeti sağlık, ekonomi ve çevre açısından değerlendiriliyor. İlginç veriler bulunduğu için paylaşmak istedim. 

         Tahmin edebileceğiniz gibi asitli içecekler, sağlıkla ilgili değerlendirmede en kötü notu alıyor. Başka bir deyişle sınıfta kalıyor. Artık zaten şeker yüklenmiş bu içeceklerin sağlıklı olduğunu savunan kimse var mı bilmiyorum. Diyet olarak pazarlananlar bile şekerli, onlarda da yapay şekerler var. 

         Videonun en çarpıcı istatistiklerinden biri, ABD’de asitli içecek tüketiminin kişi başına günlük 600 mililitre, yıllık 170 litre olması. Bu verilerle Amerikalılarının üçte ikisinin fazla kilolu veya obez olmasına şaşırmamak lazım. 

          600 mililitresinde 17 çay kaşığı şeker bulunan bir ürünün bu yoğunlukta tüketildiği bir ülkede başka bir sonuç beklemek zor sanırım. Asitli içeceklerin sağlığa etkileriyle ilgili daha fazla bilgi edinmek isterseniz, bir de gerçek kutup ayısının kısa ama etkili videosuna kulak verin derim. Onunla ilgili şurada da bir yazı paylaşmıştım.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder