8 Mayıs 2016 Pazar

İç Baklalı Enginar

Benim için baharın getirdiği güzelliklerden biri enginar. Bu kadar sevmeme rağmen, bazen mevsimi geçmeden istediğim kadar yiyemediğim zamanlar oluyor. Ama bu sene öyle olmadı. Sosyal medya hesaplarımı takip edenleri bıktıracak kadar çok enginar paylaşımı yaptım sanırım:)



Ne yazık ki enginarın son zamanlarına geldik. Kısa bir süre içinde veda edeceğiz gibi görünüyor. Aslında enginar çanaklarını derin dondurucuda saklamak da bir yöntem ama ben meyve sebzeleri mevsiminde yemeyi seviyorum. Özlemek ve mevsimlerinin gelmesini beklemek daha güzel. Bunun istisnası bezelye ve taze barbunya. Bezelye, daha çok bir kış yemeği gibi görülüyor, o yüzden mevsiminde bir miktar alıp stokluyorum. Barbunyanın da tazesi kurusundan daha lezzetli geldiği için koyuyorum.

İç baklalı enginar, bu senenin enginara veda tarifi gibi oldu. Enginar çanaklarını doldurmada patates-havuç-bezelye üçlüsünden sonra iç bakla en popüler ikinci malzemedir sanırım. Gerçi, ben çok çeşitli iç malzeme kullanıyorum enginar için. Mesela daha önce tarifini paylaştığım nohutlu enginar. Veya geçenlerde sosyal medyada paylaştığım karamelize soğanlı ve guacamoleli enginar çanakları gibi. Enginarın tadı öyle güzel ki, tahıl, sebze, bakliyat, et, ne koysanız oluyor.

Tarife geçmeden önce iç malzemeyle ilgili bir açıklama yapayım: iç baklayı yemek gibi hazırladım. Aslında sadece haşlayarak yapmak da mümkün ama daha zengin olmasını istedim. Unlu, limonlu terbiye baklaya yakıştı. Enginar için zengin ve iştah açıcı bir dolgu oldu.

Malzemeler (5 kişilik)
5 adet enginar çanağı
Yarım limonun suyu
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı toz zerdeçal
Yarım çay kaşığı toz karabiber
1 tatlı kaşığı tuz
200 ml sıcak su

İç bakla dolgusu için
250 gram iç bakla
1 adet kuru soğan
2 yemek kaşığı zeytinyağı
2,5 su bardağı sıcak su
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı muskat cevizi rendesi (tercihe göre)

Terbiye için
1 tatlı kaşığı un
Yarım limonun suyu

Üzerini süslemek için
Dereotu veya nane yaprakları
Limon kabuğu rendesi

 Yapılışı
1. İç malzeme için kuru soğanı yemeklik doğrayın. Zeytinyağıyla birlikte bir tencerede orta ateşte rengi değişene kadar kavurun. Baklaları ilave edip arada karıştırarak kavurmaya devam edin. Baklanın rengi değişince sıcak suyu ekleyin. Tencerenin kapağının kapatıp orta ateşte pişirmeye bırakın.
2. Bu esnada terbiye için bir kasede limon suyu ve unu karıştırın. Yemeğin suyundan bir-iki yemek kaşığı alıp terbiyeyi baklaların üzerine dökün. Suyunu çekip baklalar yumuşayan kadar pişirin. ( Yemek suyunu çektiğinde baklalar diri kalırsa yine sıcak su koyun.) Piştiği zaman tuz ve muskat cevizi rendesini ekleyin.

3. Enginar çanaklarını düdüklü tencerenin tabanına yerleştirin. Üzerine limon suyu, toz zerdeçal, karabiber, zeytinyağı ve suyu koyun. Tencerenin kapağını kapatın. Düdüklü tencerenin buharı dışarı çıktığında buhar aparatını indirin ve tencerenizin ayarına göre beş-altı dakika orta ateşte pişirin.

4. Pişen enginarları servis tabağına alın. Üstlerine baklalı iç malzemeyi koyun. Yeşillikler ve limon kabuğu rendesi serperek servis yapın.

Not

Enginarı düdüklü tencere yerine başka bir tencerede de pişirebilirsiniz. O zaman pişme süresi biraz daha uzun olacak ve biraz daha fazla su kullanmanız gerekecektir. 


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder