31 Mayıs 2016 Salı

Gelincik Şerbeti

Gelincik sevgimden dolayı her baharda mutlaka bu çiçeği konu alan bir paylaşım yaparım. Bu sene de öyle yaptım. Paylaşıma gelen yorumlarda sevgili İlknur Hanım (yani Doğal Ana), yenilebildiğini hatırlatınca gelinciğin güzelliğine işlevi de eklenmiş oldu. Aslında uzun yıllar önce yaptığım Bozcaada ziyaretinde Ada Cafe’yi ve onların meşhur gelincik şerbetini duymuştum. Ama sonra aklımdan çıkmış. Gelen yorumlarla hatırladım. Bu hatırlatma hemen projeye dönüştü tabi. Etrafta gelincik bol bulunuyorken denemek istedim.


Gelincik şerbeti, çiçeklerin kırmızı kısmının limon tuzuyla özünün çıkarılması yöntemiyle hazırlanıyor. Benim amacım konsantre bir içecek hazırlayıp, sadece suyla seyrelterek servis etmekti. Çünkü evimizin en popüler içeceği reyhan şerbeti tecrübemden biliyorum, şeker bitkinin aromasının ortaya çıkmasını sağlıyor. Aynı yöntemi gelincikte de kullandım.

Özünün iyice çıkması için bir gün beklettim. Aslında limon tuzu ve sıcak su koyunca gelincik şerbeti, anında göz alıcı bir kırmızıya dönüştü. Yine de tadını tam almasını sağlamak için 24 saat bekledim. Sonuç aromatik ve güzel bir içecek oldu. Kızıma biraz yoğun geldi ama oğlum çok beğendi.

Bu arada tarifi bloğa koymadan önce bir arkadaşıma verdim. Bir yemek daveti için iki ölçü yapmış ve herkes beğenmiş.

Gelincik şerbetinin en uğraştırıcı kısmı çiçeklerdeki siyah bölümlerin koparılması. Bu işi başlangıçta makasla yaptım ama pek pratik olmadı. Elle koparmak daha kolay. 

Makasla teknik başladım ama sonunu getiremedim:)
Yaprakla uğraşma kısmını hariç tutarsanız gelincik şerbetinin hazırlanması zor değil. Bu özel lezzet için biraz zahmete değer diye düşünüyorum. Hem yılda en fazla birkaç kez yapılabilir. Gelincik sezonu bitmeden denemenizi öneririm.

Malzemeler (2,5 litre gelincik şerbeti için)
Özüt için
50 gram gelincik çiçeği yaprağı (Orta boy bir kase dolusu kadar)
2 su bardağı toz şeker
1 çay kaşığı limon tuzu
Yarım litre (2,5 su bardağı) sıcak su

Şerbet için
2 adet limonun suyu
6 su bardağı soğuk su

Yapılışı
1. Topladığınız gelinciklerin yapraklarını ayrın. Yaprakların dibindeki siyah kısımları kopartın. Gelincikleri yıkayıp süzün.

2. En az bir litre hacminde cam kavanoza, toz şekeri koyun. Üzerine gelincik yapraklarını, limon tuzunu ve sıcak suyu koyduktan sonra şeker eriyene kadar karıştırın. Kavanozun kapağını kapatıp 24 saat dinlenmeye bırakın.

3. Gelincik şerbeti özütünü bir kaba süzerek alın. Üzerine limon suyu ve soğuk su ekleyerek karıştırın. Arzuya göre buz küpleri ve nane yapraklarıyla servis yapın.



Not

Gelincik şerbeti özütünü dondurabilir ve daha sonra çözdürerek hazırlayabilirsiniz. 


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder