20 Mayıs 2016 Cuma

Sumaklı Limonata

Havaların ısınmasıyla birlikte soğuk içecek tüketimi artıyor. Bu ihtiyacı karşılamanın en güzel yolu ise ev yapımı içecekler. İçerisinde ne olduğunu bilmenin verdiği huzurun yanı sıra, evde yapılan içecekler hazır satılanlara göre daha aromatik ve lezzetli.



Sumaklı limonata da ev yapımı içecek kategorisini zenginleştiren bir tarif olarak arşive girdi. Başlangıçta çocukların tepkisinden emin değildim ama ikisi de pembe renkli limonatayı sevdiler. Sumağın faydalarını düşününce tüketim alanını genişletmek fena olmadı. Bizde sumak en çok mantı baharatı olarak toz halinde tüketilir. Taneli halini ise birkaç kez dolmada kullanmıştım.

Sumağın sağlığa faydaları konusunu biraz açacak olursak, C vitamini yönünden son derece zengin bir kaynak olduğunu söyleyerek başlayabiliriz. İyi bir antioksidan olmasının yanı sıra ateş düşürücü ve iltihap giderici özelliklere sahip. Kan şekerini düşürücü özelliği onu diyabet tedavisinde önemli bir destekleyici haline getiriyor. Ağız ve dişeti hastalıklarında gargarasının kullanılması öneriliyor. Mide dostu bir baharat olarak bilinen sumak, mide yanması, ekşimesi ve gastrit gibi rahatsızlıkların tedavisinde kullanılıyor.

(Bu tarif ilk kez yemek.com'da yayınlandı.)

Malzemeler (1,5 litre limonata, 6 kişilik)
4 adet limon suyu
800 ml soğuk su

Sumak ekşisi için
25 gram tane sumak (Yaklaşık 3 yemek kaşığı) 

1 su bardağı sıcak su

Şeker şurubu için
225 gram toz şeker (Yaklaşık 1,5 su bardağı)
1 su bardağı sıcak su

Servis için
Nane yaprakları ve buz küpleri

Yapılışı
1. Sumak ekşisi için sumak tanelerini kapaklı bir tencereye koyun. Üzerine bir su bardağı kaynar suyu ekleyin ve tencerenin kapağı kapalı olarak oda ısısına gelene kadar bekletin.


2. Şeker şurubu için toz şeker ve sıcak suyu bir sos tenceresine alıp, kısık ateşte arada karıştırarak şekeri tamamen eritin. Bir kenarda soğumaya bırakın.
3. Limonatayı servis edeceğiniz sürahiye sumak suyunu bir süzgeç yardımıyla süzün. Taneleri almayın. Şeker şurubunu, dört adet limonun suyunu ve soğuk suyu ekleyin ve karıştırın.
4. Arzuya göre nane yaprakları ve buz taneleriyle servis yapın.

Notlar
Daha az tatlı sevenler şeker miktarını bir su bardağı olarak ayarlayabilir.

Sumaklı limonatayı buzdolabında beklettikten sonra servis etmeden bir pipet yardımıyla karıştırırsanız tekrar homojen hale gelecektir. 


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder