25 Nisan 2016 Pazartesi

Terbiyeli Şevketi Bostan Yemeği

Ege otlarının belki de en ünlüsü şevketi bostanla ben de nihayet tanıştım. Dünyada Akdeniz Havzasında, ülkemizde ise Ege ve Akdeniz bölgesinin belli bölümlerinde yetişen şevketi bostan, papatya ailesine mensup bir bitki. Bostanın heybetlisi, ulusu anlamına gelen adı, bitkinin ne kadar sevildiğini gösteriyor.



Şevketi bostan Ankara’da bulabileceğim bir bitki olmadığı için bugüne kadar deneme fırsatım olmamıştı. Geçenlerde katıldığım Alaçatı Ot Festivalinde pazar tezgahlarında bolca gördüm ama yine tatma fırsatım olmadı. Gittiğimiz restoranlarda özellikle sormama rağmen, denk gelemedim. Ve bir Çeşme seyahatini, üstelik Ege otları temalı bir festivali şevketi bostanı tadamadan sonlandırdım. Yine de çok çeşitli başka otları tatma şansım oldu.

Şevketi bostanla tanışmam ise Nazilli’den gelen kargoya kaldı. Bu ünlü otu denemeyi aklıma koymuştum. Uçakla getirmeye cesaret edemediğim şevketi bostan, kargoyla üstelik limonlu su içinde hiç bozulmadan geldi. Aslında yolculuğu kaldırırdı sanırım ama yükümüz çok olduğu için ezilmesinden endişe ettim, o yüzden almadım.

Şevketi bostanla yapılan en popüler tarifin kuzu etli yemeği olduğunu söylemek yanlış olmaz herhalde. Ben de ana akımdan geri duramadım ve yemeğini yaptım. Tattıktan sonra ilk düşüncem bu bitkinin ününü hak ettiğiydi. Gerçekten değişik, güçlü bir lezzeti var ve kuzu etiyle pişen yemeği nefis oluyor.

Bu da bitkinin doğal hali.


(Bu tarif ilk kez yemek.com'da yayınlandı.)

Malzemeler (6 kişilik)
500 gram ayıklanmış şevketi bostan
Yarım limonun suyu
2 su bardağı soğuk su
200 gram kuzu kuşbaşı
15 adet arpacık soğan
4 yemek kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı tuz
2,5 su bardağı sıcak su

Terbiyesi için
1 tatlı kaşığı un
Yarım limonun suyu



Yapılışı
1. Soğuk su ve yarım limonun suyunu bir kaba koyun.Ayıklanmış şevketi bostanları iri parçalar halinde doğrayarak limonlu suyun içine alın.
2. Arpacık soğanları soyun.
3. Zeytinyağı ve kuzu etini tencereye alın. Et suyunu bırakıp sonra biraz çekene kadar arada karıştırarak pişirin. Arpacık soğanı ekleyip birkaç dakika soteleyin.

4. Şevketi bostanı süzün. Sıcak su ve süzülmüş şevketi bostanları ekleyip tencerenin kapağı kapalı halde pişirmeye bırakın.
5. Terbiye için bir kasede un ve limon suyunu karıştırın. Yemeğin suyundan birkaç kaşık alarak terbiyeye ekleyin. Ilık terbiyeyi tencereye boşaltın. Tencerenin kapağı kapalı olarak orta ateşte şevketi bostan yumuşayana kadar 20-25 dakika civarında pişirin.

6. Tuz ve karabiberi ekleyin, ocağı kapatın.

Not

Arpacık soğan yerine 2 adet doğranmış kuru soğan kullanabilirsiniz. 


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder