9 Mayıs 2016 Pazartesi

Kömbe

Bu tarif arkadaşım Fatma'dan. Ona da komşusu tarafından emanet edilmiş. İş yerine getirdiği bir gün tadına baktım ve çok beğendim. Çocukların da beğeneceğini tahmin ettiğim için hemen proje listesine aldım.



Aslında kömbe ülkemizin pek çok yerinde bilinen ve küçük farklılarla yapılan bir tarif. Çocukluğumda Kayseri ziyaretlerimizde keteyle birlikte bolca yediğimiz hamur işlerinden biriydi. Rahmetli babaannem çok güzel yapardı. Ama benim hatırladığım kömbe, pasta tabağı boyutunda tekli porsiyonlar halinde hazırlanıyordu. Bu tarifte tepside bütün olarak hazırlanıyor, dolayısıyla daha pratik.

Tarifin hoşuma giden bir tarafı da mayalama için beklenmemesi. Kahvaltıdan önce hazırlanıp, sıcak servis edilebilecek kadar pratik. Hazırlaması 10 dakika zaman alan kömbenin pişmesi de uzun sürmüyor.

Kömbeyle ilgili değerlendirmelere gelecek olursak, hamurundan itibaren beğenildiğini söyleyebilirim. Hamur sevgisinin anne tarafından genetik geçişli olduğunu tahmin ettiğim Elif, kömbenin yumuşak ve yağlı hamurunu çok beğendi. Piştikten sonra da abisiyle birlikte tek dilimle yetinemediler.

Bizde yapıldıktan sonra bitti ama hepsini bir seferde bitiremeyeceğinizi düşünüyorsanız, kömbeyi buzdolabında veya daha uzun süreler için derin dondurucuda saklayabilirsiniz. Bu ipucunu tarif sahibi arkadaşımdan aldım. Isıtılınca tazeliğine kavuşuyormuş.

(Bu tarif ilk kez yemek.com'da yayınlandı.)

Malzemeler (12 kişilik)
1 su bardağı + 3 yemek kaşığı sıvı yağ
1 su bardağı yoğurt
1 su bardağı süt
1 paket kuru (instant) maya (7 gr.)
1 paket kabartma tozu
1 yemek kaşığı toz şeker
1 yemek kaşığı tuz
4,5 su bardağı+ yarım su bardağı un

Üzerine sürmek için
1 adet yumurta sarısı
1 tatlı kaşığı yoğurt
1 yemek kaşığı susam

Yapılışı
1. Geniş bir yoğurma kabına 1 su bardağı sıvı yağ, süt, yoğurt, maya, kabartma tozu, tuz ve toz şekeri koyun ve tel çırpıcıyla malzemeler bütünleşene kadar karıştırın.

2. 4,5 su bardağı unu sıvı karışımın üzerine eleyin. Kenarlardan ortaya doğru elinizle alarak hamuru yoğurun. Elinize yapışmayacak fakat çok yumuşak bir hamur olması gerekiyor. O kıvama gelmediyse kalan yarım bardak unu azar azar eleyerek ekleyin.


3. Hamuru üç parçaya bölün. Parçaların ilkini tezgahın üzerinde elinizle açabildiğiniz kadar açın. Açtığınız parçanın üzerine bir yemek kaşığı sıvı yağ koyun. İkinci parçayı birincinin üzerine açın ve üzerine yine bir yemek kaşığı sıvı yağ koyun. Son parçayı da aynı şekilde açın. Bu esnada fırını 200 derecede ısıtın.

4. Hamuru zarf şeklinde katlayın. Bunun için dört kenardan katlayarak ortaya getirin. Zarf şeklindeki hamuru30 cm. çapındaki yuvarlak fırın tepsisine elinizle yayın. (Hamur yağlı olduğu için tepsiyi yağlamanıza gerek olmayacak.)

5. Hamuru tepsiye yerleştirdikten sonra bıçakla fazla derin olmayan kesikler atarak sekize dilimler gibi kesin. (Bu işlemi hamurun şekilsiz kabarmasını önlemek için yapıyoruz.)
6. Bir kasede yumurta sarısını çatalla çırpın. Yoğurt ve susamı ekleyerek karıştırın. Bu sosu fırça yardımıyla hamurun üzerine eşit şekilde yayın.
7. Önceden ısıtılmış fırında kömbeyi üzeri kızarana kadar 20-25 dakika civarında pişirin. Dilimleyerek servis yapın.

Notlar
Tarifte kullanılan su bardağı ölçüsü 200 ml.lik standart su bardağı. Sıvı malzemelerle unu ölçtüğünüz su bardağının aynı olmasına dikkat etmek gerekiyor.

Sıvı yağ olarak ben sızma zeytinyağı kullandım. Ağır olmadığını belirtmek isterim. 


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder