8 Şubat 2016 Pazartesi

Ayvalı Bulgur Pilavı

Blogun eski okuyucuları ayvayla aramdaki duygusal bağı şimdiye kadar öğrenmişlerdir diye düşünüyorum. Ayva benim için kış mevsiminin getirdiği en güzel lezzetlerden biridir ve bir meyve olmanın ötesindedir. Tatlının yanı sıra et yemeklerinde, salatalarda kullandığım ayvanın en sevdiğim hallerinden biri de tuz ve limonla hazırlanan atıştırmalığı.


Ayvayla aramdaki özel bağ ikinci hamileliğime dayanıyor. İlaçlar dahil hiçbir şeyin geçiremediği mide yanmasını ayvanın geçirdiğini tesadüfen fark edince, birkaç ay elimden düşürmemiştim. Her gün bir ayvayı işyerine götürüyor ve gün boyu onu yiyordum. Özellikle yemeklerin üzerine çok iyi geliyordu. O zamana kadar pek aklıma gelmeyen ayva, Elif’le birlikte hayatıma girdi.

Bu vesileyle o günleri andıktan sonra, gelelim ayvalı bulgur pilavına. Bulgur pilavını çeşitlendirmeyi düşünürken aklıma geldi, bence güzel de oldu. Çocukların ayvayı patatesle karıştırması eğlenceliydi.

Zerdeçaldan aldığı sarı renk ve tarçından gelen ekstra aromayla ayvalı bulgur pilavı bence özel bir yemek. Özellikle et yemeklerinin yanına yakışan bir eşlikçi olacağını düşünüyorum. Bulgur pilavını her zamankinden farklı bir şekilde denemek ve özellikle davet sofralarınızı zenginleştirmek isterseniz ayvalı haline bir şans vermenizi öneririm.

Malzemeler (6-8 kişilik)
400 gram pilavlık bulgur (Orta boy bir kase kadar)
3 yemek kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı toz zerdeçal
1 çay kaşığı toz karabiber
1 çay kaşığı toz tarçın
4 su bardağı sıcak su (800 ml.)
1 adet ayva
1 su bardağı su
1 limonun suyu+1 yemek kaşığı su
Tuz

Yapılışı
1. Büyükçe bir kasenin içine bir limonun suyunu sıkın ve üzerine bir su bardağı suyu ekleyin. Ayvanın kararmaması için hızlıca kabuğunu soyup çekirdeklerini çıkardıktan sonra zar iriliğinde doğrayın ve bekletmeden limonlu suyun içine atın.
2. Pilav tenceresine tereyağı, toz zerdeçal ve karabiberi koyun, orta ateşte tereyağını eritin. Tereyağı eriyince bulguru ekleyin ve bir-iki dakika arada karıştırarak kavurun.
3. Sıcak su, toz tarçın ve tuzu ekleyin. Limonlu suda bekleyen ayvaları süzdürüp pilav tenceresine koyduktan bir yemek kaşığı limon suyunu ekleyin ve tencerenin kapağı kapalı olarak kısık ateşte bulgur suyunu çekene kadar pişirin.
3. Pilav piştikten sonra üzerini bir örtüyle kapatın ve yarım saat demlenmeye bırakın.
4. Pilavı karıştırdıktan sonra servis yapın.

Not

Tereyağı yerine aynı miktarda zeytinyağı kullanarak vegan beslenme şekline uygun bir pilav hazırlayabilirsiniz. 


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder